Nagyvilág

Litvánokat csicskáztattak brit csirkefarmokon

Elképesztő körülmények közt dolgoztatták őket, alvásra és vécézésre se hagytak időt. Volt, hogy nyers tojást kellett enniük.

Rabszolgaként dolgoztattak litvánokat egy brit csirkefarmon – írja a Guardian. Hat munkás feljelentést tett. Volt, hogy egy nyolcórás műszak után már szállították őket a következő telepre, pihenő nélkül. Erőszakosan bántak velük, szállásuk tele volt rovarokkal és volt, hogy olyan éhesek voltak, hogy megették a nyers tojást. Előfordult, hogy megtagadták tőlük az alvást és a vécészünetet, útközben az autóban üvegekbe és zacskókba kellett elvégezniük a dolgukat. A fizetésüket sokszor visszatartották, litván felügyelőik harci kutyákkal félemlítették meg őket.

A munkásokat ráadásul nem kispályás gazdaságokhoz vitték a munkaerő-toborzók, hanem olyan cégek beszállítóihoz, mint a McDonald’s, a Tesco, a Sainsbury’s vagy a Noble Foods. Utóbbi az Egyesült Királyság legnagyobb tojásforgalmazója, vezetője pedig a kormányzó brit konzervatívok egyik legbőkezűbb támogatója. David Cameron miniszterelnöknek még a céges helikoptert is odaadták, hogy az szállítsa a választási kampány helyszínei közt. Cameron viszont nemrég azt közölte: felszámolja a modernkori rabszolgaságot Nagy-Britanniában.

A Noble Foods, miután napvilágot láttak a rabszolgák alkalmazásáról szóló hírek, bejelentette, hogy megszakítja kapcsolatát a beszállítóval és új szabályokat léptet életbe, ami garantálja, hogy partnereik nem követnek el visszaéléseket munkavállalóikkal szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik