Nagyvilág

47 fok öli az embereket Egyiptomban

Kairó, éjszaka (Array)
Kairó, éjszaka (Array)

Ez már a gatyarohasztónál is melegebb, sorra kerülnek kórházba az emberek. A hőséget fokozza a magas páratartalom.

A rendkívüli hőség és a magas páratartalom miatt 21 ember meghalt, 66-an pedig kórházba kerültek a hétvégén az egyiptomi fővárosban, Kairóban és az ország többi részén. Az áldozatok vasárnap haltak meg a helyenként 47 Celsius-fokos melegben, aminek az elviselését a magas páratartalom tovább nehezítette – közölte hétfőn a helyi egészségügyi minisztérium.

Tizenöt ember Kairóban halt meg, négyen az északnyugati Marsza Matrúh, ketten pedig a déli Kena tartományban. 66 ember került kórházba, mert kimerültnek érezték magukat, 37-et továbbra is megfigyelés alatt tartanak. Hoszam Abdel Gaffar, a tárca szóvivője elmondta, hogy jelentősen emelkedett a hőmérséklet az előző évekhez képest, de az emberekre leginkább a magas páratartalom van ártó hatással. “Gyilkos dolog, ha valaki sokáig tartózkodik a napon” – figyelmeztetett.

 

Meteorológusok megerősítették, hogy a fővárosban és másutt mért magas hőmérsékletek meghaladják az átlagot. Vahíd Szúdi, a meteorológiai hatóság időjárás-elemző részlegének vezetője elmondta, hogy az átlaghoz képest 4-5 fokkal magasabb a hőmérséklet, és a páratartalom is magas. Kairóban árnyékban 38 fokot mértek, ez a napon vagy rosszul szellőztetett helyeken 47 fokos hőmérsékletnek felel meg. Hétfőn késő reggel a fővárosban 37 fok volt, és a kínzó hőség augusztus közepéig nem fog csillapodni. Bár Egyiptom-szerte nem ritka a 40 fokhoz közeli meleg, ritkaság, hogy a páratartalom tartósan magas maradjon ilyenkor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik