Nagyvilág

Pestissel fertőződött meg egy gyerek a Yosemite Nemzeti Parkban

pestis madagaszkáron (Array)
pestis madagaszkáron (Array)

"Bár egy ritka betegségről van szó, az embernek óvnia kell magát a fertőzéstől, és lehetőleg kerülnie kell a kapcsolatot minden vadon élő rágcsálóval."

Pestissel fertőződött meg egy amerikai gyerek a kaliforniai Yosemite Nemzeti Parkban, ahol júliusban táborozott. A kaliforniai gyerek, akinek életkorát és nevét nem közölték, azóta már felépülőben van.

Amerikai egészségügyi illetékesek szerint idén már több hasonló eset történt az Egyesült Államok nyugati részén. Colorado államban ebben az évben ketten hunytak el pestisben, tavaly négy ember kapta el a betegséget egy fertőzött kutyától. Kaliforniában viszont utoljára 2006-ban diagnosztizáltak pestises beteget.

“Bár egy ritka betegségről van szó, az embernek óvnia kell magát a fertőzéstől, és lehetőleg kerülnie kell a kapcsolatot minden vadon élő rágcsálóval” – figyelmeztetett Karen Smith, kaliforniai egészségügyi szakember.

A pestist rágcsálók és a rajtuk élő bolhák terjesztik. Smith figyelmeztetett arra, hogy nem tanácsos mókusokat és más rágcsálókat etetni piknikezés vagy kempingezés közben, és soha nem szabad megérinteni beteg vagy elhullott rágcsálót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik