Nagyvilág

Egy éve eltűnt helikopterbaleset áldozataira bukkantak

helikopterbaleset (Array)
helikopterbaleset (Array)

Szibériában került elő 10 ember holtteste.

Egy tavaly októberi helikopterbaleset áldozatainak maradványait találták meg a kelet-szibériai Tuvai Köztársaságban – közölte szombaton a régió katasztrófavédelmi szolgálata.

A mentőegységek a Mi-8-as lezuhanásának helyszínén, a Tumat-Tajga nevű hegy északi oldalában, 2,5 ezer méteres magasságban 10 ember holttestére leltek a roncsok között. A vizsgálók egyelőre nem utazhattak a helyszínre a felerősödött szél és az esőzés miatt.

Az orosz védelmi minisztérium még pénteken közölte, hogy emberei valószínűleg a 10 hónapja eltűnt és szerencsétlenül járt helikopter roncsaira bukkantak.

A Tuvai Köztársaság rendkívüli helyzetek minisztériumának szóvivője később közölte, hogy munkatársaik 10 ember holttestét megtalálták. Azt mondta, hogy a helikopter a tavalyi balesetkor valószínűleg a meredek hegyoldalnak csapódott, és kigyulladt.

A mentőegységek hetekig eredménytelenül kutattak a 10 hónapja eltűnt Mi-8-as után, mintegy 70 ezer négyzetkilométeres területen. Az orosz repülésügyi hatóság tavaly novemberben a tél beállta miatt leállította a keresést a hegyvidéki területen, majd az idén májusban a katasztrófavédelem egységei azt újra kezdték.

A Tiva-Avia nevű tuvai légitársaság helikopterét 2014. október 10-én magáncélra vette igénybe a Sztrojlajn nevű építési vállalkozás. A cég 7 munkatársa a Szorug nevű településről a köztársaság székhelyébe, Kizilbe utazott volna. A balesetben mind a hét utas és a gép ötfős személyzete is életét vesztette.

Az Ázsia földrajzi középpontjában található, Mongóliával határos oroszországi területe 80 százalékát a tengerszint feletti magasságban az Altaj-Szajan-hegyláncolat részét alkotó, 2-3 ezer méter magasba nyúló hegyek borítják.

Oroszországban a legutóbb július elején történt hasonló baleset Mi-8-as helikopterrel. Akkor a nyugat-szibériai Hanti-Manszi autonóm területen zuhant le egy ilyen légi jármű.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik