Nagyvilág

Nő a szlovák hitelállomány, de így is több a megtakarítás, mint az adósság

Szlovákiában az elmúlt egy évben 12,6 százalékkal nőtt a lakosság tartozása az országban működő kereskedelmi bankokkal szemben - derült ki a Postová Banka elemzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-nek.

A szlovák központi bank (NBS) adatai szerint az idei év első félévének végén az ország lakosságának hitelállománya 23,3 milliárd eurót tett ki.

Ennek az összegnek a 77,2 százalékát jelzáloghitelek és más lakhatással összefüggő kölcsönök alkották. A fogyasztói hitelek aránya a lakossági hitelállományon belül 15,5 százalék volt, ez több mint 3,6 milliárd eurót jelent.

Idén június végén Szlovákiában az Európai Központi Bank (ECB) adatai szerint a lakosság hitelállománya egy főre számítva 5510 euró volt. Ez az összeg a legmagasabb a visegrádi négyek (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) csoportjában, ugyanakkor az eurózóna átlagának (19 761 euró) csak mintegy negyedét teszi ki, és az Európai Unión (EU) belül is az alacsonyabb értékek közé tartozik. Hozzáhasonlításképpen, az EU-n belül, Luxemburgban a legmagasabb az egy főre jutó lakossági hitelek összege, ott csaknem 91 ezer eurót tesz ki, ellenben ez az összeg az unión belül Romániában a legalacsonyabb, ahol átlagban egy ember 1450 euróval tartozik a bankoknak. Magyarországon 2015 júniusának végén az átlagban egy főre eső lakossági hitelállomány 2407 euró volt.

Szlovákiában továbbra is magasabb a lakosság banki megtakarításainak összege, mint az általuk felvett hiteleké. Az első félév végén 82 eurónyi felvett hitel jutott 100 eurónyi banki megtakarításra, ezzel az aránnyal az ország az EU középmezőnyében van, ugyanakkor túllépte az eurózóna átlagát, ahol ez az arány 81 a százhoz.
Az EU-n belül 100 euró banki megtakarításra Svédországban jutott a legtöbb hitel (207 euró), a legkevesebb pedig Belgiumban (45 euró).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik