Pénzügy

Hajmeresztő tervvel állt elő a Facebook

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2015. 08. 05. 19:18

A banki hitelbírálathoz is felhasználhatnák a kapcsolati hálónkat, ha megvalósul a cég szabadalma.

Elég durva ötlettel fordult a Facebook az amerikai szabadalmi hivatalhoz: olyan technológiát védettek le, amelynek segítségével a bankok a kapcsolati hálónk alapján dönthetnék el, hogy adjanak-e hitelt.

A szabadalmi kérelem olyan technológiát ír le, mely többféleképpen is felhasználható: elsősorban arra, hogy korlátozzák a spam-üzenetek terjedését. De van egy olyan felhasználási módja is, melynek segítségével a hitelezők megvizsgálhatják a kapcsolati hálónkat, és ha a hozzánk közel álló emberek nem érnek el egy bizonyos hitelképességi szintet, akkor a mi kérelmünket is elutasíthatják.

Ez a felhasználási mód azonban első ránézésre nagyon etikátlannak és erősen kérdésesnek tűnik: attól, hogy vannak valakinek barátai, akik nem tudják fizetni a hiteleiket, még nem biztos, hogy neki is rossz az anyagi helyzete és fordítva. De elképzelhető, hogy lesznek bankok, akik szívesen alkalmaznák ezt az eljárást is a hitelbírálat során.

A technológiáról beszámoló VentureBeat szerint ennek a bevezetése igen káros lehet, mert már most is 51 millió amerikai van, aki nem fér hozzá a banki hitelekhez és még többen lehetnek kiszolgáltatva az uzsorásoknak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 1968. április 12.
Mátrai Zsuzsa énekesnő részt vesz az Egy óra Majláth Júliával című műsor felvételén. A műsort húsvét hétfőn mutatják be a Magyar Televízióban Kalmár András rendezésében.
MTI Fotó: Patkó Klári
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.