Pénzügy

Hajmeresztő tervvel állt elő a Facebook

A banki hitelbírálathoz is felhasználhatnák a kapcsolati hálónkat, ha megvalósul a cég szabadalma.

Elég durva ötlettel fordult a Facebook az amerikai szabadalmi hivatalhoz: olyan technológiát védettek le, amelynek segítségével a bankok a kapcsolati hálónk alapján dönthetnék el, hogy adjanak-e hitelt.

A szabadalmi kérelem olyan technológiát ír le, mely többféleképpen is felhasználható: elsősorban arra, hogy korlátozzák a spam-üzenetek terjedését. De van egy olyan felhasználási módja is, melynek segítségével a hitelezők megvizsgálhatják a kapcsolati hálónkat, és ha a hozzánk közel álló emberek nem érnek el egy bizonyos hitelképességi szintet, akkor a mi kérelmünket is elutasíthatják.

Ez a felhasználási mód azonban első ránézésre nagyon etikátlannak és erősen kérdésesnek tűnik: attól, hogy vannak valakinek barátai, akik nem tudják fizetni a hiteleiket, még nem biztos, hogy neki is rossz az anyagi helyzete és fordítva. De elképzelhető, hogy lesznek bankok, akik szívesen alkalmaznák ezt az eljárást is a hitelbírálat során.

A technológiáról beszámoló VentureBeat szerint ennek a bevezetése igen káros lehet, mert már most is 51 millió amerikai van, aki nem fér hozzá a banki hitelekhez és még többen lehetnek kiszolgáltatva az uzsorásoknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik