Nagyvilág

Nem fogja elhinni, ki buzdította az elnökjelöltségre az ámokfutó Donald Trumpot

donald trump (Array)
donald trump (Array)

Pártbeli riválisai azzal ekézik a legesélyesebb republikánus jelöltet, hogy túl sok szál fűzi a legnagyobb ellenfélhez, a demokratákhoz.

Egy május végi telefonbeszélgetésben nem más, mint Bill Clinton bátorította arra Donald Trump milliárdos vállalkozót, hogy vállaljon nagyobb szerepet a Republikánus Pártban – derül ki a Washington Post cikkéből. Ezt az értesülést Clinton New York-i hivatala is megerősítette. A dologban az különösen pikáns, hogy a volt amerikai elnök felesége, Hillary várhatóan a Demokrata Párt oldalán száll harcba a jövő évi elnökválasztáson, Trump pedig jelenleg a republikánusok legesélyesebb jelöltje.

Az amerikai nagy pártok még az előválasztás előtt állnak – ennek során fogják kiválasztani azt az embert, aki mögé az egész párt felsorakozik az elnökválasztáson. Trump munkatársai szerint Clinton ugyan konkrétan nem biztatta arra a milliárdost, hogy szálljon versenybe az elnökségért, de latolgatta az esélyeit.

Az értesülés közzététele befolyásolhatja az előválasztás kimenetelét is, republikánus riválisai ugyanis egyre hevesebben támadják Trumpot a demokratákhoz fűződő kapcsolatai miatt. Támogatta ugyanis Hillary Clinton szenátusi választási kampányát és a Clinton Alapítványt is, emellett a Clinton-házaspár 2005-ben meghívott vendége volt Trump harmadik esküvőjének.

Trump egyébként a republikánusok körében korábban leginkább „királycsinálóként” és politikai mecénásként lépett fel, a legújabb közvélemény-kutatásokban viszont már toronymagasan vezet a republikánus elnökjelölt-aspiránsok közt, jócskán lehagyva a második legnépszerűbb Jeb Bush-t is, az előző republikánus elnök, George W. Bush öccsét.

Trump egyébként annak ellenére – vagy talán épp azért – vezeti a népszerűségi listát, mert elefánt a porcelánboltban. Nemcsak rasszista kirohanásokkal borzolta a kedélyeket, hanem azzal is kivágta a biztosítékot, hogy egy kampányrendezvényen egyszerűen a közönség elé vetette pártbeli riválisa telefonszámát.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik