Nagyvilág

Újabb gondok jöhetnek az orosz élelmiszer-ellátásban

vlagyimir putyin (Array)
vlagyimir putyin (Array)

Putyin elrendelte az összes élelmiszer megsemmisítését, amit az embargó ellenére vittek be. Felvirágozhat a korrupció és a feketepiac.

Tovább súlyosbodhatnak a nehézségek az orosz élelmiszer-ellátásban, miután Vlagyimir Putyin elnök úgy rendelkezett, hogy az ország egész területén azonnal meg kell semmisíteni minden nyugati élelmiszert, amit az embargó ellenére vittek be – írja a Napi.hu. Eddig csak azt az árut semmisítették meg, amire a határellenőrzések során bukkantak rá.

A Kreml az Oroszország ellen az ukrajnai háború miatt meghozott büntetőintézkedésekre adott választ azzal, hogy megtiltotta az élelmiszerbehozatalt a nyugati országokból, köztük az Európai Unió államaiból. Ezt a termelők és az importőrök azzal próbálták kijátszani, hogy egyszerűen átcímkézték az árukat és úgy tüntették fel, mintha egy embargóval nem sújtott országból származnának.

A Moscow Times által megkérdezett szakértők szerint az új szabályozás súlyos visszaélésekhez és zavarokhoz fog vezetni. Azzal, hogy a helyi szerveket feljogosítják a lefoglalt áruk ellenőrizetlen megsemmisítésére, korlátlan utat nyitnak a korrupciónak. Az áruk a feketepiacra fognak átáramlani és növekedhet a szervezett bűnözés – írják.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik