Nagyvilág

Terrorizmus támogatása miatt vádat emeltek egy radikális brit hitszónok ellen

iszlam-allam(960x640).jpg (Array)
iszlam-allam(960x640).jpg (Array)

Az Iszlám Állam terrorista szervezet támogatására szólított fel előadásain, amelyeket aztán a világhálón is közzétett.

Terrorizmus támogatása miatt vádat emeltek Anjem Choudary radikális brit iszlám hitszónok és társa, Mohammed Mizanur Rahman ellen Londonban. A Scotland Yard szerdai tájékoztatása szerint Anjem Choudary többször is az Iszlám Állam nevű terrorista szervezet támogatására szólított fel előadásain, amelyeket aztán a világhálón is közzétett.

Mindkettőjüket tavaly szeptember 25-én tartóztatták le a londoni rendőrség terrorellenes ügyosztályának összehangolt akciójában azzal a gyanúval, hogy az Iszlám Állam tagjai. A Scotland Yard akkor összesen kilenc embert vett őrizetbe. Az IÁ betiltott szervezet Nagy-Britanniában, így a szervezetben betöltött tagság már önmagában is bűncselekmény a törvény értelmében.

A 48 éves radikális hitszónok korábban az egyik legszélsőségesebb nagy-britanniai iszlám csoport, a brit hatóságok által 2010-ben törvényen kívül helyezett el-Muhadzsirun élén állt. Akkor került a brit elhárítás figyelmének középpontjába, amikor nyilvánosan mártíroknak nevezte a 2001. szeptember 11-ei amerikai merényletsorozat elkövetőit, és nem sokkal később “iszlám forradalom” kirobbantására buzdította nagy-britanniai híveit.

Choudary egy ízben arra is felszólította követőit, hogy állítólagos homoszexualitása miatt kövezzék halálra Lord Peter Mandelsont, a jelenleg ellenzékben politizáló brit Munkáspárt egyik legbefolyásosabb veteránját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik