Nagyvilág
Porosenko(960x640).jpg (Array)

Kárpátalja kormányzójának volt egy jó híre, el is mondta Porosenkónak

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2015. 08. 05. 20:56

Hennagyij Moszkal, Kárpátalja nemrég kinevezett új kormányzója az Ukrajna nyugati határain át folyó csempészet megfékezésére tett erőfeszítéseiről, az első eredményekről számolt be Kijevben Petro Porosenko ukrán államfőnek.

Korábban a témában:

Az elnöki sajtószolgálat közleménye szerint Porosenko teljes támogatásáról biztosította a kormányzót, és pozitívan ítélte meg az új megyei adminisztrációnak a csempészettel szembeni küzdelemben kifejtett eddigi munkáját. Ígéretet tett arra, hogy hamarosan törvénymódosítást terjeszt a parlament elé, amelyben kezdeményezi a jövedéki termékek – köztük a cigaretta – csempészéséért járó büntetés szigorítását. Konkrétan azt, hogy a jövedéki áruk csempészése a jelenlegi szabálysértés helyett minősüljön bűncselekménynek. Egy ilyen törvénymódosítás szükségességét Moszkal korábban már felvetette.

“Látom, hogy hosszú sorok alakultak ki a határátkelőknél” – jegyezte meg Porosenko. Emlékeztetett arra, hogy maga rendelte el a határőrök létszámának növelését, az ukrán biztonsági szolgálat jelenlétének erősítését a megyében az ellenőrzés hatékonyságának fokozása érdekében. Az államfő meggyőződését fejezte ki, hogy az ellenőrzés erősítése mellett a közös határellenőrzés teszi még hatékonyabbá a csempészet elleni küzdelmet.  

A találkozón a kormányzó tájékoztatta az államfőt arról, hogy közös tanácskozást tartottak Ukrajna és nyugati szomszédainak, Magyarországnak, Szlovákiának, Lengyelországnak és Romániának a képviselői. A találkozón az ukrán fél hangsúlyozta a közös felelősség és az együttes fellépésé fontosságát a csempészet elleni küzdelemben. Moszkal szavai szerint a tanácskozás után elsőként Magyarország reagált: komoly mennyiségű csempészárut foglaltak le, továbbá határőrök és vámtisztviselők ellen indítottak eljárást.

Az RBK ukrán hírportál tudósításában kitért arra, hogy Waltner Rolland, a magyar Központi Nyomozó Főügyészség helyettes vezetője július 30-án bejelentette: az ukrán határon át zajló cigarettacsempészet támogatásának gyanújával őrizetbe vettek 18 pénzügyőrt és 3 civilt. 

Hennagyij Moszkal nyugalmazott rendőrtábornokot július 15-én nevezte ki Porosenko Kárpátalja kormányzójának a szélsőséges Jobboldali Szektor (PSZ) tagjainak részvételével június 11-én Munkácson kirobbant fegyveres konfliktus után, hogy “rendet tegyen” a megyében. Moszkal a harcok sújtotta kelet-ukrajnai Luhanszk megye kormányzói tisztéről került a kárpátaljai megyei adminisztráció élére. A luhanszki kormányzói posztot csaknem egy éven át, 2014 szeptember 18-tól töltötte be. Már másodjára lett Kárpátalja kormányzója, 2001. június 1-jétől 2002. szeptember 27-ig töltötte be korábban a tisztséget.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.