Nagyvilág

Kárpátalja kormányzójának volt egy jó híre, el is mondta Porosenkónak

Porosenko(960x640).jpg (Array)
Porosenko(960x640).jpg (Array)

Hennagyij Moszkal, Kárpátalja nemrég kinevezett új kormányzója az Ukrajna nyugati határain át folyó csempészet megfékezésére tett erőfeszítéseiről, az első eredményekről számolt be Kijevben Petro Porosenko ukrán államfőnek.

Az elnöki sajtószolgálat közleménye szerint Porosenko teljes támogatásáról biztosította a kormányzót, és pozitívan ítélte meg az új megyei adminisztrációnak a csempészettel szembeni küzdelemben kifejtett eddigi munkáját. Ígéretet tett arra, hogy hamarosan törvénymódosítást terjeszt a parlament elé, amelyben kezdeményezi a jövedéki termékek – köztük a cigaretta – csempészéséért járó büntetés szigorítását. Konkrétan azt, hogy a jövedéki áruk csempészése a jelenlegi szabálysértés helyett minősüljön bűncselekménynek. Egy ilyen törvénymódosítás szükségességét Moszkal korábban már felvetette.

“Látom, hogy hosszú sorok alakultak ki a határátkelőknél” – jegyezte meg Porosenko. Emlékeztetett arra, hogy maga rendelte el a határőrök létszámának növelését, az ukrán biztonsági szolgálat jelenlétének erősítését a megyében az ellenőrzés hatékonyságának fokozása érdekében. Az államfő meggyőződését fejezte ki, hogy az ellenőrzés erősítése mellett a közös határellenőrzés teszi még hatékonyabbá a csempészet elleni küzdelmet.  

A találkozón a kormányzó tájékoztatta az államfőt arról, hogy közös tanácskozást tartottak Ukrajna és nyugati szomszédainak, Magyarországnak, Szlovákiának, Lengyelországnak és Romániának a képviselői. A találkozón az ukrán fél hangsúlyozta a közös felelősség és az együttes fellépésé fontosságát a csempészet elleni küzdelemben. Moszkal szavai szerint a tanácskozás után elsőként Magyarország reagált: komoly mennyiségű csempészárut foglaltak le, továbbá határőrök és vámtisztviselők ellen indítottak eljárást.

Az RBK ukrán hírportál tudósításában kitért arra, hogy Waltner Rolland, a magyar Központi Nyomozó Főügyészség helyettes vezetője július 30-án bejelentette: az ukrán határon át zajló cigarettacsempészet támogatásának gyanújával őrizetbe vettek 18 pénzügyőrt és 3 civilt. 

Hennagyij Moszkal nyugalmazott rendőrtábornokot július 15-én nevezte ki Porosenko Kárpátalja kormányzójának a szélsőséges Jobboldali Szektor (PSZ) tagjainak részvételével június 11-én Munkácson kirobbant fegyveres konfliktus után, hogy “rendet tegyen” a megyében. Moszkal a harcok sújtotta kelet-ukrajnai Luhanszk megye kormányzói tisztéről került a kárpátaljai megyei adminisztráció élére. A luhanszki kormányzói posztot csaknem egy éven át, 2014 szeptember 18-tól töltötte be. Már másodjára lett Kárpátalja kormányzója, 2001. június 1-jétől 2002. szeptember 27-ig töltötte be korábban a tisztséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik