Gazdaság

Elengedhetik az ukrán adósság egy szeletét

imf (Array)
imf (Array)

Az adósság 40 százalékát ugyan nem engedik el a hitelezők, de legalább sikerült megállapodni.

Kijev nemzetközi hitelezői beleegyeztek abban, hogy leírják a velük szemben fennálló ukrán államadósság egy kis részét – közölte jól értesült forrásokra hivatkozva a Wall Street Journal. Ukrajna azt akarta, hogy a hitelezők az adósság 40 százalékát írják le. A hitelezők erre nem voltak hajlandóak és a nézeteltérés miatt hónapok óta gyakorlatilag egy helyben álltak a tárgyalások.

Az elmúlt napokban azonban változott a helyzet. Kijev ugyanis jelezte, hogy a korábban vártnál kisebb adósságelengedéssel is beérné. A hitelezők késznek mutatkoznak ezt teljesíteni cserébe, hogy felgyorsuljanak az egyeztetések az ukrán adósság szerkezetátalakításáról.

Kijev összesen 23 milliárd dollár hitel átütemezéséről kezdett tárgyalásokat azután, hogy februárban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) négy évre szóló hitelprogramot hagyott jóvá Ukrajnának, összesen 17,5 milliárd dollár értékben. Ennek első, csaknem ötmilliárd dolláros részletét március 13-án kapta meg. A következő részlet megítéléséről valószínűleg pénteken dönt az IMF igazgatótanácsa – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik