Nagyvilág

Indul a hadművelet, megérkeztek a harci repülők Törökországba

iszlam-allam(960x640).jpg (Array)
iszlam-allam(960x640).jpg (Array)

Megérkeztek az első amerikai drónok és harci repülőgépek Törökországba, a szíriai határhoz közel fekvő incirliki légi támaszpontra, és hamarosan nagyszabású hadművelet indul az Iszlám Állam ellen.

Törökország hosszas vonakodás után, mindenekelőtt a véres suruci merénylet hatására, július 24-én légicsapásokat indított az Iszlám Állam szíriai állásai ellen, és beleegyezett, hogy amerikai harci gépek használhassák az incirliki légi támaszpontot. Ezzel Törökország mint frontállam nagyobb szerepet vállalt a dzsihadista terrorszervezet elleni harcra létrejött, Washington vezette koalícióban.

Amerikai tisztségviselők közlése szerint az elmúlt hét végén megkezdődtek a Törökországból kiinduló első drónbevetések, és a hadsereg azt tervezi, hogy pilóták vezette harci gépek is csatlakoznak a hadművelethez. Hozzátették, hogy eddig egyetlen drón sem hajtott végre légicsapást, de hamarosan megkezdhetik ezeket.

Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) Kuala Lumpur-i találkozóján újságíróknak nyilatkozva közölte, hogy az Iszlám Állam elleni harc hamarosan megindul, de részletekre nem tért ki. Megjegyezte, hogy ha a “hatékony” harc megkezdődik, biztonságosabb lesz a szárazföldi offenzíva az IÁ ellen küzdő mérsékelt szíriai ellenzéki erők számára.

Ezzel egy időben a Perzsa-öböl menti Katar teljes támogatásáról biztosította azt a légi hadjáratot, amelyet Törökország a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) észak-iraki támaszpontjai ellen folytat, elhatárolódva az Arab Ligának a török intervenciót elítélő álláspontjától. Ankara az Iszlám Állam elleni légicsapások megkezdésével párhuzamosan a PKK állásait is célba vette, miután a kurd lázadószervezet az utóbbi időben több ízben is támadást hajtott végre a török biztonsági erők tagjai ellen.

Nabíl al-Arabi, az Arab Liga főtitkára kedden elítélte a kurd felkelők észak-iraki támaszpontjai ellen intézett légicsapásokat, és felszólította Ankarát, hogy tartsa tiszteletben Irak – az Arab Liga tagállama – szuverenitását, a jószomszédi kapcsolatokat és a két ország között megkötött megállapodásokat.

A Törökországgal jó kapcsolatokat ápoló Katar külügyminisztériuma Dohában kiadott közleményében – amelyet a hivatalos QNA katari hírügynökség hozott nyilvánosságra – azt írta, hogy “al-Arabi nyilatkozatát nem egyeztették az Arab Liga tagjaival a közzététel előtt”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik