Nagyvilág

Iszlám Állam: összefogásra szólított fel Oroszország

Moszkva továbbra is támogatja a szíriai kormányt, ami ellen négy éve dúl a polgárháború.

Nemzetközi összefogásra szólított fel Oroszország az Iszlám Állam ellen. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden közölte: már többször is a legmagasabb szinten fejezték ki aggodalmukat a terrorszervezet növekvő befolyása miatt és amiatt, hogy a csoport folyamatosan növeli az ellenőrzése alatt tartott területeket Szíriában és Irakban.

Peszkov elmondta: egyelőre korai lenne részleteket elárulni az Iszlám Állammal szembeni fellépéssel kapcsolatos orosz tervekről, Moszkva a jelenlegi partnerei válaszát várja. Szerintük a nemzetközi közösség koordinálatlan műveletei csak rontanak a helyzeten.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn amerikai kollégájának, John Kerrynek azt mondta, hogy Oroszország „közös front” létrehozására törekszik az Iszlám Állam ellen. A szíriai kormány katonái elleni amerikai légicsapások csak tovább bonyolítják az Iszlám Állam elleni harcot – mondta Lavrov, hozzátéve, hogy emiatt támogatja Oroszország Szíria és Irak kormányát.

Szíriában egyébként több mint négy éve dúl polgárháború, melyben mérsékelt és szélsőséges felkelőcsoportok is harcolnak a Moszkva által támogatott Bassár el-Aszad elnök ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik