Nagyvilág

Meggyógyult Hillary Clinton, alkalmas elnöknek

hillary-clinton(960x640).jpg (Array)
hillary-clinton(960x640).jpg (Array)

Személyi orvosa szerint Hillary Clinton egészséges, "alkalmas (az elnöki) szolgáltra", és nincsenek visszamaradt következményei a 2012-ben, a külügyminisztersége alatt elszenvedett agyrázkódásának.

Lisa Bardack doktor erről közleményt adott ki, amelyben tudatta, Clinton vérhígítókat szed, mert 1998-ban, 2009-ben és 2012-ben vérrögöket találtak a szerveztében (az első két esetben mélyvénás trombózis lépett fel, a harmadikban a fejében bukkantak véralvadás nyomára). A volt first ladynél emellett csökkent pajzsmirigy-működést és szezonális allergiát mutattak ki.

A most 67 éves politikus 2012-ben elájult, miután egy vírus megtámadta a gyomrát egy külföldi útján, amikor nem vett elég vizet magához. Az eszméletvesztésekor kapott agyrázkódást, ennek kivizsgálásakor fedezték fel a vérrögöt a fejében, amit alvadásgátló-kezeléssel oldottak fel. Bardack doktor közleménye arra nem tért ki, hogy a vérrög az agyrázkódás miatt alakult-e ki.

Clinton külügyminisztersége legvégső szakaszában speciális szemüveg viselésére kényszerült az agyrázkódás okozta kettős látás leküzdésére. Az orvos szerint a nyomon követési vizsgálatok megállapították, hogy az agyrázkódás hatásai teljes megszűntek, a vérrög maradéktalanul feloldódott. Az orvos arra is kitért, hogy az elnökjelölt-aspiráns 2009-ben könyöktörést szenvedett.

A politikus koleszterinszintje a március 21-én elvégzett vizsgálat során 195-ös, a pulzusa 72-es, a vérnyomása pedig 100/65-ös volt. Nem dohányzik, csak alkalmanként fogyaszt alkoholt és rendszeresen sportol – egyebek között jógázik, úszik, gyalogol és súlyzózik.

“Kitűnő fizikai állapotban van, alkalmas arra, hogy az Egyesült Államok elnökeként szolgáljon”.

Lisa Bardack jelentéséhez hasonlóan a Clinton házaspár a 2016-os választásokra való tekintettel nyilvánosságra hozta nyolc évre visszamenőleg az adóbevallását. Ebből kiderült, hogy a volt elnök és a Fehér Házra pályázó felesége 2007 óta csaknem 44 millió dollárt fizetett be a szövetségi kincstárba. Clintonék szövetségi adókulcsa tavaly 35,7 százalék volt, ami a New York állami és helyi adók miatt 45,8 százalékra nőtt. Az exelnök és a volt fist lady emellett kevés híján 15 millió dollárt fordított jótékony célokra a kérdéses időszakban.

Közben az amerikai külügy Clinton külügyminiszteri e-mailjeinek egy újabb, harmadik adagját hozta nyilvánosságra. A több mint ezer elektronikus levélből ezúttal sem derültek ki különösebben érdekfeszítő információk, azok alapvetően a minisztériumon belüli napi politikai vitákról szóltak és a döntések előkészítésére vonatkoztak.

Ugyanakkor az is sejthető belőlük, hogy Clinton és stábja már 2009-ben úgy folytatta imázsépítő tevékenységét, hogy tekintettel volt a miniszter leendő fehér házi ambícióira. Clinton a külügyminisztérium rendelkezésére bocsátotta a tárcavezetőként lebonyolított, mintegy 55 ezer nyomtatott oldalnyi hivatalos levelezését, miután kiderült, hogy miniszterként nem a hivatalos levelezési hálózatot használta, hanem a magánszerveréről kommunikált. Ezt az anyagot, biztonsági szempontból megszűrve, havi részletekben közli a minisztérium, egy szövetségi bíró döntése alapján.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik