Nagyvilág
hillary-clinton(960x640).jpg (Array)

Meggyógyult Hillary Clinton, alkalmas elnöknek

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2015. 08. 01. 07:26

Személyi orvosa szerint Hillary Clinton egészséges, "alkalmas (az elnöki) szolgáltra", és nincsenek visszamaradt következményei a 2012-ben, a külügyminisztersége alatt elszenvedett agyrázkódásának.

Lisa Bardack doktor erről közleményt adott ki, amelyben tudatta, Clinton vérhígítókat szed, mert 1998-ban, 2009-ben és 2012-ben vérrögöket találtak a szerveztében (az első két esetben mélyvénás trombózis lépett fel, a harmadikban a fejében bukkantak véralvadás nyomára). A volt first ladynél emellett csökkent pajzsmirigy-működést és szezonális allergiát mutattak ki.

A most 67 éves politikus 2012-ben elájult, miután egy vírus megtámadta a gyomrát egy külföldi útján, amikor nem vett elég vizet magához. Az eszméletvesztésekor kapott agyrázkódást, ennek kivizsgálásakor fedezték fel a vérrögöt a fejében, amit alvadásgátló-kezeléssel oldottak fel. Bardack doktor közleménye arra nem tért ki, hogy a vérrög az agyrázkódás miatt alakult-e ki.

Clinton külügyminisztersége legvégső szakaszában speciális szemüveg viselésére kényszerült az agyrázkódás okozta kettős látás leküzdésére. Az orvos szerint a nyomon követési vizsgálatok megállapították, hogy az agyrázkódás hatásai teljes megszűntek, a vérrög maradéktalanul feloldódott. Az orvos arra is kitért, hogy az elnökjelölt-aspiráns 2009-ben könyöktörést szenvedett.

A politikus koleszterinszintje a március 21-én elvégzett vizsgálat során 195-ös, a pulzusa 72-es, a vérnyomása pedig 100/65-ös volt. Nem dohányzik, csak alkalmanként fogyaszt alkoholt és rendszeresen sportol – egyebek között jógázik, úszik, gyalogol és súlyzózik.

“Kitűnő fizikai állapotban van, alkalmas arra, hogy az Egyesült Államok elnökeként szolgáljon”.

Lisa Bardack jelentéséhez hasonlóan a Clinton házaspár a 2016-os választásokra való tekintettel nyilvánosságra hozta nyolc évre visszamenőleg az adóbevallását. Ebből kiderült, hogy a volt elnök és a Fehér Házra pályázó felesége 2007 óta csaknem 44 millió dollárt fizetett be a szövetségi kincstárba. Clintonék szövetségi adókulcsa tavaly 35,7 százalék volt, ami a New York állami és helyi adók miatt 45,8 százalékra nőtt. Az exelnök és a volt fist lady emellett kevés híján 15 millió dollárt fordított jótékony célokra a kérdéses időszakban.

Közben az amerikai külügy Clinton külügyminiszteri e-mailjeinek egy újabb, harmadik adagját hozta nyilvánosságra. A több mint ezer elektronikus levélből ezúttal sem derültek ki különösebben érdekfeszítő információk, azok alapvetően a minisztériumon belüli napi politikai vitákról szóltak és a döntések előkészítésére vonatkoztak.

Ugyanakkor az is sejthető belőlük, hogy Clinton és stábja már 2009-ben úgy folytatta imázsépítő tevékenységét, hogy tekintettel volt a miniszter leendő fehér házi ambícióira. Clinton a külügyminisztérium rendelkezésére bocsátotta a tárcavezetőként lebonyolított, mintegy 55 ezer nyomtatott oldalnyi hivatalos levelezését, miután kiderült, hogy miniszterként nem a hivatalos levelezési hálózatot használta, hanem a magánszerveréről kommunikált. Ezt az anyagot, biztonsági szempontból megszűrve, havi részletekben közli a minisztérium, egy szövetségi bíró döntése alapján.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.