Nagyvilág

Fél év alatt 300 ezren kértek menedéket Németországban

merkel, reem (Array)
merkel, reem (Array)

Németországban az idei év eleje óta több mint 300 ezer menedékkérelmet nyújtottak be - közölte szombaton a Die Welt című német újság.

A konzervatív napilap szerint – amely a német tartományi belügyminiszterek pénteki telefonos egyeztetésén elhangzottakat ismerteti – a 16 tartományban idén eddig 302 415 menedékkérőt regisztráltak.

Ez a szám lényegesen magasabb a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) statisztikájában szereplőnél: ez utóbbi egyelőre 250 ezer menedékkérőről beszél. A Die Welt szerint azért, mert a BAMF-nál még nem dolgozták fel az összes tartományi adatot.

A szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal korábban 450 ezer menedékkérő érkezését valószínűsítette a 2015-ös év egészére, ma viszont már 500 ezerről beszél. Sőt, egy másik német lap, a Der Tagesspiegel szerint a “belső becslések” egyenesen 600 ezer menedékkérőt jósolnak az idei esztendőre. Ez háromszorosa lenne a tavalyi adatnak (akkor 202 ezer ember érkezett), miközben a 2014-es statisztika is 60 százalékkal volt magasabb a 2013-asnál.

A BAMF épp pénteken jelentette be, hogy júliusban minden korábbinál több, 79 ezer menedékkérő érkezett Németországba.
A menekülthullám dimenzióit mutatja, hogy egy hónap alatt majdnem kétszer több menedékkérőt regisztráltak, mint tíz éve – 2005-ben – 12 hónap alatt. “El sem tudtuk volna képzelni”, hogy egy hónap alatt ilyen sokan érkeznek – nyilatkozott pénteken Manfred Schmidt, a BAMF elnöke a bajorországi Münchenben.

Németország – mindenekelőtt jó gazdasági helyzete miatt – a szegénység, a háborúk és az üldöztetés elől menekülő külföldi bevándorlók első számú célpontjának számít Európában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik