Nagyvilág

Japán ellen is kémkedett az NSA

tokió (Array)
tokió (Array)

A tokiói kormány egyelőre óvatosan reagált, azt mondták, tárgyalnak az Egyesült Államokkal a kérdésről.

A tokiói kormány és a japán gazdaság szereplői után is kémkedett az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség, az NSA – derült ki a Wikileaks által pénteken nyilvánosságra hozott dokumentumokból. A feltöltött iratok szerint az NSA legalább harmincöt célpontot figyelt meg a szigetországban, lehallgatta a központi bank, a kereskedelmi és pénzügyi minisztérium, valamint a Mitsubishi és a Mitsui vállalatok munkatársainak telefonbeszélgetéseit.

Közzétettek egyebek mellett öt, az NSA által szigorúan titkosnak minősített jelentést is, a 2007 és 2009 közt keletkezett iratok titkosszolgálati információkat tartalmaznak a japán kormány álláspontjáról kereskedelmi kérdéseket illetően. A kiszivárgott akták hitelességét egyelőre nem erősítették meg.

A tokiói külügyminisztérium sajtótitkára annyit árult el, hogy tárgyalnak az Egyesült Államokkal az NSA „információgyűjtéséről”, az Egyesült Államok japán nagykövetsége pedig csak annyit közölt, hogy tudnak a kikerült dokumentumokról.

Korábban hasonló körülmények közt, kiszivárgott dokumentumokból derült ki, hogy az ügynökség Németország, Franciaország és Brazília ellen is kémkedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik