Nagyvilág

Pénzzel ösztönzik távozásra a menedékkérőket a németek

menekültek (Array)
menekültek (Array)

Pénzt kapnak egy dél-németországi járásban a menedékkérők, ha visszavonják kérelmüket és önként visszatérnek hazájukba.

Német hírportálok csütörtöki beszámolói szerint a Baden-Württemberg tartománybeli Lörrach járás vezetősége a menedékkérők számának gyors emelkedése miatt azonnali készpénzjuttatással próbálja távozásra bírni azokat a migránsokat, akikről az állampolgárságuk alapján eleve lehet tudni, hogy nincs esélyük a menekültstátus megszerzésére.

Egy háromfős család akár 1858 euró (575 ezer forint) “prémiumot” is kaphat. A támogatás feltétele a menedékjogi kérelem visszavonása és a távozás az országból. A készpénzt elfogadó menedékkérőnek vállalnia kell, hogy visszafizeti a támogatást, ha visszatér Németországba és ismét menekültstátusért folyamodik.

Működik, követnék a példát

A rendszer “működik” – nyilatkozott a járási hivatal szóvivője. Elmondta, hogy már 65 ezer euró közpénzt fordítottak erre a célra. Elsősorban a nyugat-balkáni menedékkérőknek szól az ajánlat – tette hozzá.

A 220 ezer lakosú Lörrach példáját követni akarják más járások is Baden-Württemberg tartományban, amelynek a menekültügyi szabályok alapján a Németországba érkező menedékkérők 13 százalékát kell ellátnia. Ezzel Baden-Württemberg a harmadik a tartományok sorában Észak-Rajna-Vesztfália és Bajorország után, ahol a menedékkérők 21, illetve 15 százalékát helyezik el.

Az utóbbi évtizedek legerősebb migrációs hulláma nemcsak ebben a három tartományban terheli meg a menekültügyi ellátórendszert, hanem mind a 16-ban. A tartományok hamarosan elérik a “teljesítőképességük legfelső határát” – mondta a Die Welt című lap csütörtöki összeállításában Annegret Kramp-Karrenbauer, Saar-vidék konzervatív miniszterelnöke, aki a tartományi rangú Berlin szociáldemokrata kormányzó polgármesteréhez, Michael Müllerhez hasonlóan sürgeti, hogy a finanszírozási rendszer gyökeres átalakításával a szövetségi költségvetésből fizessenek fejkvótát a tartományoknak a menedékkérők ellátásáért.

Fenntartható menekültpolitika

Egy sor további javaslat is felmerült az utóbbi hetekben, megvalósításuk pedig egyre sürgetőbb, mert gyorsan emelkedik a menedékkérők száma, és már nem csupán az elhelyezésükre alkalmas épületből van egyre kevesebb, hanem a konténerek és sátrak kínálata is szűkül, az áruk pedig emelkedik – mutatott rá Kramp-Karrenbauer. Szerinte a nyár végéig meg kell állapodni a menekültügyi ellátórendszer átalakításáról, és 2016. január elsejével hatályba kell lépniük az egyre súlyosabb helyzet kezelésére “szerkezetileg és pénzügyileg alkalmas menekültpolitikáról” szóló jogszabályoknak.

Csütörtökön a belügyminiszteri konferencia – a tartományi belügyminiszterek és a szövetségi belügyminiszter egyeztető testülete – rendkívüli, telefonon lebonyolított tanácskozást tartott a migrációs válságról. A soros elnök Roger Lewentz, Rajna-vidék-Pfalz belügyminisztere az értekezlet után elmondta, hogy kollegáival sürgették a szövetségi kormányt, hogy minél előbb adjon előrejelzést a menedékkérők számának várható alakulásáról. Berlin augusztus végére, szeptember elejére ígérte a prognózis frissítését, ez pedig “túlságosan távoli” időpont, hiszen a tartományoknak időben szükségük van megbízható előrejelzésre, hogy fel tudjanak készülni az őszi-téli hideg hónapokra – mondta Lewentz.

Hatszázezer menedékkérő

A szövetségi belügyminisztérium nem vitatta azt a becslést, miszerint a jelenlegi prognózisban szereplő 400-450 ezernél jóval magasabb lehet a menedékkérők száma az idén – jegyezte meg.

A Der Tagesspiegel című lap szerdán arról írt, hogy a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) belső számításai szerint az év végére elérheti a 600 ezret a menedékkérők száma Németországban.

Roger Lewentz az ARD országos közszolgálati televíziónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a BAMF-nál fel kell gyorsítani a létszámfejlesztést, hogy a hivatal rövidebb idő alatt elbírálhassa a menedékjogi kérelmeket. Különösen a nyugat-balkáni menedékkérők esetében van szükség az átfutási idő csökkentésére – tette hozzá.

A Nyugat-Balkánról érkező menedékkérők ügye azért kiemelten fontos, mert a térség országainak állampolgárai alkotják a menedékkérők legnagyobb csoportját, nagyjából 40 százalékát, és körükben az elfogadott kérelmek aránya a 0,5 százalékot sem éri el, ellátásukról azonban az eljárás végéig – átlagosan 5,3 hónapig – gondoskodni kell.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik