Nagyvilág
ciprasz iglesias (Array)

Ciprasz bajban, összeült a Sziriza

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2015. 07. 30. 17:13

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök pártja, a baloldali Sziriza mintegy kétszáz tagja gyűlt össze csütörtökön Athénban, hogy megpróbáljon véget vetni a politikai tömörülést mélyen megosztó ellentéteknek.

Korábban a témában:

A Szirizán belüli viták középpontjában az áll, hogy a kormányfő korábbi ígéretei ellenére elfogadta a nemzetközi hitelezők újabb megszorításokról szóló feltételeit egy harmadik mentőcsomagért cserébe, miközben a párt baloldali radikálisai elutasítják a hitelezők követeléseit, és nyíltan Görögország eurózónabeli tagságának feladását követelik.

Július 15-én és július 22-én a párt 149 képviselője közül több mint harmincan tagadták meg azon törvényjavaslatok megszavazását, amelynek elfogadása volt a feltétele annak, hogy a kormány elkezdhesse a tárgyalásokat az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselőivel az euróövezeti mentőalap, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) keretében indítandó új, 85 milliárd eurós programról. Ciprasz csupán ellenzéki pártok segítségével tudta megszerezni a törvényjavaslatok elfogadásához szükséges szavazatokat.

A Reuters brit hírügynökség szerint a Szirizán belül kialakult válság a legsúlyosabb politikai kihívás, amellyel Ciprasz kénytelen szembenézni. A politikus ugyanis a megszorításokkal kapcsolatos pálfordulása ellenére továbbra is népszerű Görögországban, és gyakorlatilag uralja a belpolitikai szcénát. A csütörtöki ülés célja, hogy döntést hozzon egy rendkívüli vagy egy szabályszerű pártkongresszus, esetleg a párttagok soraiban egy referendum tartásáról.

Újabb népszavazás jöhet?

A párton belüli, keményvonalas Baloldali Platform azt követeli, hogy a Sziriza szakítsa meg tárgyalásait a hitelezőkkel, és általános pártkongresszuson döntsön a tömörülés jövőbeli irányvonaláról. Ciprasz ehelyett inkább egy rendkívüli pártkongresszus összehívását javasolta szeptemberre, amely lehetővé tenné számára, hogy a párt új, hozzá hű tagjait is bevonja a döntési folyamatba.

A harmadik lehetőség az, hogy referendum formájában bocsátják szavazásra a Sziriza irányvonalát, ez azonban kevéssé tűnik valószínűnek a Reuters szerint.A miniszterelnök egy szerdai interjúban azt mondta, kész előre hozott választásokat rendezni, ha pártja radikálisai továbbra sem támogatják a kormány tevékenységét.

A napokban megkezdődhetnek a tárgyalások a nemzetközi hitelezőkkel. Az egyeztetéseket a görög pénzügyminisztérium augusztus 20-ára le akarja zárni, amikor is több mint 3,3 milliárd eurót kell visszafizetni az EKB-nak. A hitelezők augusztus 12-13-át emlegették a megállapodás megkötésének céldátumaként.

Közben az IMF tanácsa nemet mondott a görög mentőcsomagra, erről itt írtunk bővebben.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Kommentek

Budapest, 2017. április 17.
Kulka János színművész egy jelenetben Ujj Mészáros Károly rendező X. című skandináv típusú krimije forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forinttal támogatja a thrillert, amely várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.