Gazdaság

Magára talált a spanyol gazdaság

madridi olimpia 2020 (Array)
madridi olimpia 2020 (Array)

A spanyol gazdaság 2007-ben produkált utoljára olyan gazdasági növekedést, mint 2015 második negyedévében, a bruttó hazai termék (GDP) 1 százalékkal nőtt az előző három hónappal összevetve - közölte a spanyol statisztikai hivatal (INE) csütörtökön.

Spanyolország nem Görögország, a következetes reformok miatt nekik sikerült kilábalni a válságból. A legfrissebb adatok szerint a spanyol gazdaság éves szinten 3,1 százalékkal nőtt április-júniusban az első negyedévi 2,7 százalékos bővülés után. A kimagasló eredmény nem volt váratlan: a spanyol központi bank előrejelzésében épp ekkora növekedést prognosztizált.

A gazdasági válság után, 2013 végén mutatkoztak először a növekedés jelei a dél-európai országban. A Banco de Espana szerint a 2014-es év jelentette a fordulatot, amikor ez a növekedés egész évben folytatódott és tartósnak bizonyult, köszönhetően a bevezetett reformoknak és több, kedvező külső körülménynek, mint például a kőolaj világpiaci árának csökkenése, az euró gyengülése és az Európai Központi Bank expanzív intézkedései.

A gazdaság élénkülésének hatására tíz éve nem látott mértékben bővült a foglalkoztatottság Spanyolországban a második negyedévben, bár még így is az egyik legmagasabb – 22,4 százalékos – Európában.

A spanyol kormány erre az évre 3,3 százalékos gazdasági növekedést vár. Tavaly év végén még 2 százalékos növekedést tervezett 2015-re, ezt idén februárban módosították 2,4 százalékra, majd áprilisban 2,9 százalékra, július elején pedig 3,3 százalékra. 2016-ra 3 százalékos növekedéssel számolnak az euróövezet negyedik legnagyobb gazdaságában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik