Nagyvilág

Merénylet Németországban: megszólalt egy kint élő magyar

pegida (Array)
pegida (Array)

Már a kint élő magyarok is tartanak attól, ami Kelet-Németországban zajlik. Félnek, mert gyűlölik a bevándorlókat, márpedig odakint a magyarok is annak számítanak. Egyesek már az újbóli költözésen gondolkodnak.

Pattanásig feszült a helyzet Németországban, ami miatt egyre több a szélsőjobboldalhoz köthető támadás is. Nemcsak a menedékkérőket támadják, hanem az őket támogató szervezeteket, embereket is. Ezért robbantották fel a szászországi, Drezda melletti Freitalban a Baloldal egyik politikusának autóját is. Freitalban magyarok is élnek, akik ott bizony – akaratuk ellenére is – bevándorlónak számítanak, és tartanak a helyzet eszkalálódásától.

Fotó: Europress/Getty Images/Jens Schlueter

Egyiküket – aki nevét nem merte vállalni, ezért Annának fogjuk hívni – megkérdeztük, milyen az élet most a csaknem 40 ezres városban, hogy robbantgatnak és tüntetgetnek. A családjával egy éve, a nyelvtanulás és a hazai radikalizálódó politikai helyzet miatt kiköltözött Anna szerint “Freitalban van egy hasonló mozgalom, mint a PEGIDA, ők a nagyon viccesnek tűnő FRIGIDA nevet viselik” – utalt a Németországban, főleg az egykori NDK-s tartományokban nagy karriert befutott, iszlamizálódás-ellenes mozgalomra.

“A mozgalom ugyanarról szól, iszlámellenes tüntetések voltak heti egy alkalommal. Állításuk szerint nem általánosítanak, de a megnyilvánulások nem erről árulkodnak. A heti felvonulások alkalmával rengeteg rendőr biztosította az útvonalat, ezek meg agresszívan vonultak és üvöltözték, hogy Ausländer raus! [Külföldiek kifelé! – a szerk.]”

Szerinte ilyenkor féltek a gyerekek “és az átlag bevándorlók ilyenkor ki sem mozdulnak, mert hiába hangoztatja a mozgalom, hogy azokkal nincsen bajuk, akik beilleszkednek, egy-egy agresszívabb, ittas példánynak nem fogom tudni helyben megmagyarázni, hogy ne kössön belém, én dolgozom, nem polipozom a német államot…” – írta Anna. Szerinte folyamatosan vannak gyűlöletbeszédek és minden menekültekkel kapcsolatos atrocitást felhasználnak a saját érdekükben. Az eddig viszont nem volt jellemző, hogy politikusokra támadjanak.

 

FRIGIDA-felvonulás Freitalban júniusban

Hozzátette, nyilvánvalóvá vált, hogy Angela Merkel kancellár népszerűsége is csökkent, mert az újévi beszédében arra kérte a németeket, hogy ne csatlakozzanak a Pegidához, mert tele vannak gyűlölettel és előítélettel. Szerinte “a közhangulat csak ilyen felvonulások alkalmával szar, mert amúgy nincsen jele az idegengyűlöletnek. Ettől függetlenül a várost már nácifészekként emlegetik Drezdával együtt, mi is bentebb költözünk, mert nem érezzük magunkat biztonságban” – közölte a szélsőségek Magyarországáról elmenekült Anna.

Ettől függetlenül főleg a színesbőrűek vannak veszélyben: “bármilyen késelős hír érkezik, a kommenteket rögtön azzal kezdik: ugye, Mohamed a neve az elkövetőnek?” Szerinte az iskolában is beszólogattak az idősebb gyerekek, de nyilvánosan bocsánatot kellett kérniük, és a következő ilyen incidensnél kicsapják őket az iskolából. Ettől függetlenül “félnek a magyar bevándorlók, az a lényeg. De akit még nem bevándorlóztak le, az nem fogja megérteni“. Szóval a magyaroknak se fenékig csoda Németország, ahol egyre többen gondolkodnak úgy, mint nálunk. Ahogy Anna fogalmaz:

“A felvonulások alkalmával az ismerős magyarok sem mennek ki az utcára, de ha mégis muszáj, nem mernek megszólalni az anyanyelvükön. Sokan csak a hecc kedvéért csatlakoznak, hogy balhézni tudjanak, fingjuk nincsen a miértről. Pont ma gondolkoztam azon, hova lehetne lépni innen is.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik