Nagyvilág

Amnesztiát hirdetett a szír elnök

Szíria (Array)
Szíria (Array)

Az általános „bűnbocsánat” azoknak szól, akik nem teljesítették az országban kötelező katonai szolgálatot - jelentette szombaton az állami televízió.

Az amnesztia érvényes mindazokra, akik eleve nem vonultak be, vagy akik megszöktek a hadseregből. Azoknak, akik az ország területén tartózkodnak, egy hónapjuk van a hadseregbe való jelentkezésre, azoknak pedig, akik külföldön vannak, két hónap áll a rendelkezésükre. Nem vonatkozik az amnesztia olyan személyekre, akik a hadsereg ellen fogtak fegyvert valamelyik lázadó szervezetben.

A térség egyik legnagyobb haderejének számító szíriai hadsereg kimerült a négy éve tartó háborúban, amelyet számos fronton vív különböző – iszlamista, dzsihadista vagy mérsékeltebb – lázadószervezetek ellen úgy, hogy ez idő alatt elvesztette az ország területének több mint fele feletti ellenőrzést. A hadseregből számos katona állt át valamelyik lázadó szervezethez, valamint elveszett az utánpótlás egy része, mert sok hadköteles fiatal elszökött az országból, vagy szintén a lázadók oldalára állt.

Egyes diplomaták szerint a hadsereg most olyan stratégiai jelentőségű területek megtartására összpontosít, mint a főváros, Damaszkusz, valamint Homsz és a tengerparti területek. Nincs remény arra, hogy a háború a közeljövőben véget érjen, és az utóbbi hónapokban nyilvánvalóvá vált, hogy a hadsereg emberhiánnyal küzd, mert a vele szövetséges milíciákból toborzott harcosokat busás illetményért.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű civi lszervezet szerint a szíriai fegyveres konfliktus több mint négy évvel ezelőtti kezdete óta csaknem 50 ezer katona és több mint 30 ezer Damaszkusz-párti milicista halt meg, ami majdnem egyharmada a konfliktus összesen 230 ezer áldozatának. Mintegy 70 ezer férfi nem teljesítette a kötelező katonai szolgálatot az OSDH szerint. Szakértők úgy becsülik, a hadsereg 2011-es létszáma a 80 ezer fős veszteséggel és a 70 ezer dezertőrrel számolva mostanra a felére csökkent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik