Nagyvilág

Tunéziai merénylet: a parlament megszavazta a halálbüntetést

Tunézia, merénylet (Array)
Tunézia, merénylet (Array)

Jogvédők tiltakozása ellenére megszavazta a tunéziai parlament csütörtökön az új terrorellenes törvénynek azt a rendelkezését, amely halálbüntetés kiszabását irányozza elő "terrorcselekmény" elkövetése esetén.

A törvénytervezet most jóváhagyott három cikke értelmében a legszigorúbb büntetéssel sújtható az, aki nemzetközi védelmet élvező személyeket, köztük diplomatákat és segélymunkásokat öl meg, halálos túszejtést vagy emberrablást hajt végre, valamint aki nemi erőszakot követ el egy terrorcselekmény során.

A jogszabálytervezetről annak nyomán szavazott a törvényhozás, hogy június végén a népszerű tunéziai üdülőhelyen, Szúszában 38 külföldi – többségében brit – turistával végzett egy terrorista.

A javaslatot több nemzetközi jogvédő szervezet, köztük az Amnesty International (AI) és a Human Rights Watch (HRW) is bírálta. Szerintük a törvénytervezet túl homályosan fogalmazza meg a terrorista bűncselekmény definícióját, továbbá nem biztosítja maradéktalanul a gyanúsítottak jogait, és alááshatja a polgárok alapvető jogait is. Az észak-afrikai országban 1991 óta nem hajtottak végre kivégzést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik