Nagyvilág

A világ legveszélyesebb országaiból jönnek a menekültek

aleppoi barikád (Array)
aleppoi barikád (Array)

Szíria, Irak, Afganisztán és a polgárháborúk sújtotta közép-afrikai országok kullognak a lista legvégén.

Szíria a világ legveszélyesebb országa az Institute for Economics and Peace idei felmérése szerint, amely azt mutatja meg, hogy a Föld egyes országaiban milyen szinten van jelen az erőszak. 23 különböző tényezőt vettek figyelembe – közte a gyilkosságok és a bűnözés arányát, a terrorizmus jelenlétét és a katonai kiadásokat.

A vizsgált 162 nemzetből Szíria 2008-ban még a 88. helyen állt, azóta az Iszlám Állam előretörése és az évek óta tartó súlyos polgárháború az utolsó helyre taszította.

Szíriával szemben Izland áll a bolygó legbékésebb országaként – lényegében semmilyen komoly nemzetközi és belföldi konfliktus nem sújtja az országot, olyannyira, hogy gyakorlatilag még rendes hadserege sincs, mindössze egy Izlandi Parti Őrség nevű félkatonai szervezet, amely néhány hajóval és repülővel ügyel a biztonságra. Erre mindössze a GDP-jük 0,13 százalékát fordítják, míg az Egyesült Államok katonai költése eléri a 4,35 százalékot, az Egyesült Királyságé pedig a 2,49-et.

 Kiégett buszokból épített barikád a szíriai Aleppóban. Fotó: Europress

Az Egyesült Királyság egyébként a 39. helyen áll a többi európai ország mögött, a terrorfenyegetettség, a bűnözés és a jelentős katonai kiadások miatt. Izland mögött másodikként Dániát, harmadikként Ausztriát sorolták fel, őket követi Új-Zéland, Finnország, Svájc, Kanada, Japán, Ausztrália és Csehország.

A lista végén közel-keleti és afrikai országok állnak: Szíria után Irak és Afganisztán következik a legveszélyesebbek sorában. Ugyancsak súlyos polgárháborúk sújtotta övezet Dél-Szudán, a Közép-afrikai Köztársaság, Szomália, Szudán és a Kongói Demokratikus Köztársaság. A legveszélyesebb tíz között van Pakisztán és Észak-Korea is, az utóbbit saját politikai vezetése tartja terror alatt.

A kutatásból egy megdöbbentő számra is fény derült: a Föld teljes GDP-jének 13,4 százalékát teszik ki a katonai költések és az erőszakos bűncselekményekből keletkező károk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik