Nagyvilág

Kitúrtak Oroszországból egy emberi jogi szervezetet

Vlagyimir-Putyin(210x140).jpg (Array)
Vlagyimir-Putyin(210x140).jpg (Array)

A sztálini korszakban használatos „külföldi ügynök” megjelölést aggatták az alapítványra, noha az nem áll kapcsolatban egy kormánnyal sem.

Bezárja oroszországi irodáját az emberi jogok képviseletéért tevékenykedő MacArthur alapítvány, miután felkerült a nem kívánatos szervezetek listájára – tudósít az MTI.

Az orosz törvényhozás 2012-ben hagyott jóvá egy olyan törvényt, mely alapján a külföldi támogatással működő, politikai tevékenységet folytató szervezeteknek külföldi ügynökként kell nyilvántartásba vetetniük magukat, két hete pedig tucatnyi szervezetet nemkívánatossá nyilvánítottak és kezdeményezték a kitiltásukat.

Oroszországban egyébként a sztálini korszakban alkalmazták a „külföldi ügynök” megjelölést az ellenzékiekre, de az 1970-es és 1980-as években is használták olyan személyekre, akikről azt állították, hogy „a Nyugat zsoldjában állnak”.

A MacArthur alapítvány, mely kiemelte, hogy az amerikai kormánytól teljesen független és nem kap tőle támogatást, azt közölte, hogy az elmúlt időben Oroszországban elfogadott törvények lehetetlenné teszik, hogy hatékonyan működjenek a nemzetközi alapítványok és érdemlegesen támogassák a helyi civil társadalmat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik