Nagyvilág

Az ENSZ segítségét kérik a fogva tartott riporter ügyében

ENSZ-BT(960x640).jpg (Array)
ENSZ-BT(960x640).jpg (Array)

A The Washington Post amerikai napilap az ENSZ-hez fordult segítségért az Iránban "önkényesen és törvényellenesen" fogva tartott riporterének kiszabadítása érdekében.

A lap a világszervezet Emberi Jogi Tanácsához folyamodott, amivel a teheráni kormányra nehezedő nemzetközi nyomást kívánja fokozni. A beadványban felrótták a perzsa állam hatóságainak, hogy hónapokon át vádemelés nélkül tartották fogva Jason Rezaiant, akit a kimerítő kihallgatások és fogva tartásának mostoha körülményei ellenére nem részesítettek megfelelő orvosi ellátásban.

“Az ügy minden aspektusa – Rezaian bebörtönzése, tárgyalása és fogva tartásának körülményei – az emberi jogok gyalázatos megsértése” – közölte Martin Baron, az újság főszerkesztője.

John Kerry amerikai külügyminiszter korábban azt mondta, hogy az Iránban fogva tartott amerikaiak szabadon bocsátásának kérdését az iráni atomprogramról szóló nagyhatalmi tárgyalásokon minden egyes nap felvetették. Barack Obama elnök pedig kedden ismételten az amerikai rabok elengedését sürgette.

Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter-helyettes szerdán megerősítette, hogy a nukleáris tárgyalásokon “humanitárius okokból” felmerült az amerikai foglyok kérdése. Iráni részről ez volt az első hivatalos elismerése annak, hogy egyeztetések zajlanak a rabokról az Egyesült Államokkal.

A The Washington Post újságíróját, a kémkedéssel vádolt Jason Rezaiant tavaly július 22-én vették őrizetbe feleségével, az iráni Jeganeh Szálehivel, az egyesült arab emírségekbeli The National munkatársával együtt. Szálehit azóta szabadon engedték. Rezaian hosszabb ideje raboskodik Iránban, mint korábban bármely másik nyugati újságíró.

A 39 éves férfi az Egyesült Államokban született, élete nagyobb részét ott töltötte. Iráni és amerikai állampolgársággal is rendelkezik, de Irán nincs tekintettel arra, ha állampolgárai más ország állampolgárságát is birtokolják. A Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) elnevezésű, New York-i székhelyű nemzetközi jogvédő szervezet tudomása szerint legalább harminc újságíró van börtönben az iszlám köztársaságban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik