Nagyvilág

Szabad kezet adott az ukrán elnök Kárpátalja kormányzójának

Porosenko(960x640).jpg (Array)
Porosenko(960x640).jpg (Array)

Teljes mértékben szabad kezet kapott Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója a rendteremtéshez, a megyében működő klánok felszámolásához.

Ezt mondta Petro Porosenko ukrán elnök a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács ülésén. Porosenko hangsúlyozta, „Moszkal teljes mértékben szabad kezet kapott, közvetlen kapcsolatban vagyunk mind nappal, mind éjjel”. Mint fogalmazott, már megvannak az első eredmények, a (kárpátaljai) kormányzó első lépései jelzik, hogy végre elkezdődött a rendteremtés, a klánok felszámolása, a Kárpátalján hagyományosan meglévő klánoknak a csempészetből származó bevételektől való elvágása – adta hírül a Pravda.com.ua ukrán hírportál.

Hennagyij Moszkal rendőrtábornokot a múlt héten nevezte ki Kárpátalja kormányzójává az ukrán elnök azt követően, hogy július 11-én Munkácson négy halálos áldozatot követelő súlyos fegyveres összetűzés robbant ki Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselő testőrei és a Jobboldali Szektor (PSZ) szélsőséges szervezet fegyveresei között, valószínűleg a csempészpiac felosztása körüli ellentétek miatt.

A kárpátaljai kormányzó hivatalba lépésekor kemény fellépést helyezett kilátásba mind a csempészekkel, mind a PSZ fegyvereseivel szemben. Egyik első intézkedésével határőrökkel és vámosokkal erősítette meg a Kárpátaljára vezető négy hágón felállított közúti ellenőrző pontokat a járművek rakományainak ellenőrzése céljából.

Moszkva közbeszól

A Nyugat-Ukrajnában megkezdett, amerikai és ukrán irányítású nagyszabású nemzetközi hadgyakorlatok veszélybe sodorják a kelet-ukrajnai felkelőkkel megkezdett törékeny békefolyamatot – figyelmeztetett hétfőn az orosz külügyminisztérium.

“Az ilyen akciók, amelyek táplálják a kijevi háborús párt revansista érzelmeit, szakadást provokálhatnak ki a Kelet-Ukrajnában elért békefolyamatban” – emelte ki közleményében a tárca.

A dokumentumban a továbbiakban azt írták, hogy ezek a manőverek “nyilvánvaló bizonyítékát jelentik annak a provokatív irányzatnak, amelyet a NATO képvisel a jelenlegi kijevi hatóságok politikájának feltétlen támogatásával”.

Hétfőn nagyszabású ukrán-amerikai törzsvezetési gyakorlat kezdődött a nyugat-ukrajnai Lemberg (Lviv) megyében – közölte az ukrán védelmi minisztérium. A javorivi gyakorlóterepen zajló, Rapid Trident-2015 fedőnevű manővereken, melyek július 31-ig tartanak, összesen 18 ország hadserege képviselteti magát.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik