Nagyvilág

Kommunista szobrokat bontanak Vilniusban

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2015. 07. 20. 17:04

Megelégelte a litván főváros polgármestere, hogy vöröskatonák, munkások és parasztok állnak egy hídon, elbontják hát őket.

Megkezdték a szovjet korszakból megmaradt utolsó monumentális köztéri szobrok eltávolítását a litván fővárosban, Vilniusban. Az emelődaruk hétfőre virradóra láttak munkához a Neris folyón átívelő Zöld hídon, hogy eltávolítsák talapzatukról a Vörös Hadsereg katonáit, munkásokat, parasztokat és diákokat ábrázoló alkotásokat, amiket 1952-ben emeltek.

“Ezek a szobrot hazugságot ábrázolnak. A szovjetek hősként való lefestése mind hazugság. Ezek az alkotások kigúnyolják azokat a hús-vér embereket, akiknek a szovjet korszakban kellett élniük” – mondta Remigijus Simasius vilniusi polgármester a Reutersnek az első szobor lebontásakor.

A városi hatóságok szerint a négy szobrot elsősorban egészségi és biztonsági, nem politikai okokból távolítják el, és azért a katonákat ábrázoló alkotással kezdték meg a munkálatokat, mert az volt a legrosszabb állapotban. “Nem szándékozom arra költeni az adófizetők pénzét, hogy felújítsam és visszaállítsam ezeket az alkotásokat” – tette hozzá a polgármester.

A Leninéhez hasonló, nyíltan politikai szobrokat már a Szovjetunió összeomlása után eltüntették. A helyi rockerek pedig meggyőzték a várost, hogy Frank Zappának emeljenek emlékművet, akinek kísérleti munkásságát a kommunizmus utáni szabadság jelképeként értelmezik. A helyiek szerint a négy szobrot litván alkotóik miatt őrizték meg a hídon. A szovjet köztéri alkotások többségét szoborparkba szállították. A polgármester azonban még nem döntötte el, hogy mi lesz a sorsa a most elbontott munkáknak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.