Nagyvilág

Ferenc pápa üzeni: Ön egy bátor ember

Ferenc-papa(960x640).jpg (Array)
Ferenc-papa(960x640).jpg (Array)

Teljesen komolyan. Kiment ma az utcára? Igen? Akkor bátor. Mert a pápa szerint bátor, aki kiment meghallgatni őt.

A pápa köszönetet mondott ugyanis a Szent Péter téren a kánikula ellenére is jelen levő hívőknek vasárnap délben. Olaszországban hatvan év óta ez a legforróbb július. Ferenc pápa az Úrangyala-imádság (Angelus) előtt bátraknak nevezte a szavait a tűző déli nap alatt hallgató hívőket.

Itáliában vasárnap tetőzött a napok óta tartó újabb hőhullám. Az egész országban negyven fok körüli hőmérsékletet mértek, amely a levegő magas páratartalma miatt még magasabbnak tűnt. Huszonhárom olasz városban rendelték el a legmagasabb fokozatú hőségriadót, egyebek között az Adriai-tenger partján fekvő, nyaralókkal teli üdülőhelyeken is.

A statisztikák szerint az utóbbi hatvan évben a mostani számít a legforróbb júliusnak. Az olasz kórházak sürgősségi osztályai megteltek a meleg miatt rosszul lett olaszokkal és turistákkal. Csak Torino városában június elejétől 140 – más betegségben is szenvedő – idős ember halt meg a hőség következtében.

A kánikula miatt mintegy 15 százalékkal visszaesett a tehenek tejtermelése, csökkent a tojástermelés mértéke is, a rekkenő hőségben szenvednek a sertések és a méhek is. Az időjárás-előrejelzések szerint csak július 25-től várható enyhülés Olaszországban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik