Nagyvilág

Munkácsi lövöldözés: nem engedik ki Mihajlo Lanyót

munkacsi-harcok(960x640).jpg (Array)
munkacsi-harcok(960x640).jpg (Array)

Magyarországra akart beutazni a testőreivel együtt a Csap-Záhony közúti határátkelőhelyen.

Az ukrán határőrök nem engedték ki Ukrajnából az elmúlt hét végi, lövöldözésbe torkolló munkácsi incidens egyik fő érintettjét, Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselőt. A beszámoló szerint Lanyo fekete színű Mercedes gépkocsival érkezett a határállomásra, de az ukrán határőrök megtagadták útlevelének kezelését arra hivatkozva, hogy a számítógépes rendszer meghibásodott. Testőrei Range Rover típusú terepjárón kísérték a képviselőt.

A honatya az ügyészségtől vár magyarázatot arra, hogy miért tagadták meg tőle az Ukrajnából való kilépést. A képviselői mentelmi joggal rendelkező Lanyo az ukrán parlament Népakarat elnevezésű ellenzéki frakciójának a tagja. Az esettel kapcsolatban azt közölte, hogy a családját szerette volna olaszországi nyaralásra vinni.

Vaszil Szervatyuk, az Ukrán Állami Határőrszolgálat (DPSZU) parancsnokhelyettese ugyanakkor délután Kijevben azt közölte az Ukrinform hírügynökséggel, hogy Csapon megtörtént Lanyo útlevelének a kezelése, de a képviselő meggondolta magát, és visszafordult a határról.

Lanyo neve azt követően került az ukrán közvélemény figyelmének homlokterébe, hogy Munkácson a hét végén három halálos áldozatot követelő fegyveres összetűzés történt a képviselő testőrei és a Jobboldali Szektor szélsőséges szervezet emberei között, vélhetően a csempészpiac felosztása körüli ellentétek miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik