Nagyvilág

Leváltották a nemmel szavazó görög kormánytagokat

görög (Array)
görög (Array)

Alekszisz Ciprasz menesztette kormányának azon tagjait, akik előző nap a nemzetközi hitelezők által követelt reformintézkedések ellen szavaztak.

A görög kormányfő leváltotta többek között Panajótisz Lafazanisz környezetvédelmi- és energiaügyi minisztert és Dimitrisz Sztratulisz szociális ügyekkel foglalkozó miniszterhelyettest is. A két politikust a kormányzó Sziriza párt szélsőbaloldali szárnya vezetőinek tekintik. Mindketten ellenzik az újabb takarékossági intézkedéseket és az állami tulajdon privatizálását, és az euróövezetből való kilépés mellett foglaltak állást.

Ciprasz az eddigi munkaügyi minisztert, a szoros szövetségesének számító Panosz Szkurletiszt ültette Lafazanisz helyére, míg a munkaügyi tárca élére Jorgosz Katrúgaloszt, az eddig adminisztratív reformokkal foglalkozó miniszterhelyettest nevezte ki. Megújul a védelmiminiszter-helyettesi, a külügyminiszter-helyettesi, a pénzügyminiszter-helyettesi és a kormányszóvivői poszt is. A kormányátalakítás a kabinet összesen 10 tagját érinti.

A csütörtökre virradó éjjel rendezett parlamenti szavazáson Ciprasz az ellenzék voksai nélkül nem tudta volna keresztülvinni azokat a reformintézkedéseket, amelyek végrehajtását a nemzetközi hitelezők követelik Athéntól az országnak nyújtandó harmadik pénzügyi mentőcsomagról szóló tárgyalások megkezdéséért cserébe. A Sziriza 32 képviselője szavazott nemmel, míg a párt hat tagja tartózkodott, egy pedig nem jelent meg a voksoláson. A megszavazott megszorítások hatalmas adóemelésből és kiadáscsökkentésből, nyugdíjreformból állnak.

Az athéni kormány hétfőn állapodott meg az európai hitelezőkkel a Görögországnak nyújtandó harmadik pénzügyi mentőcsomag feltételeiről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik