Nagyvilág

Kivégezhetik a coloradói mozis gyilkost

aurora mozi (Array)
aurora mozi (Array)

Skizofréniára hivatkozva próbált védekezni, de a szakértők és az esküdtszék is épelméjűnek találta a férfit, aki tucatnyi embert ölt meg egy Batman-film bemutatóján.

Halálbüntetéssel sújthatják azt az amerikai férfit, aki három évvel ezelőtt Aurorában egy moziban tizenkét embert megölt, hetvenet pedig megsebesített.

James Holmes 2012. július 20-án A sötét lovag című Batman-film éjszakai vetítésén hajtott végre tömegmészárlást. A védelem azzal érvelt, hogy a férfi skizofréniában szenved, képzelt hangok utasították az ámokfutásra. A vád állítása szerint azonban Holmes hosszú ideig készült tettére, minden részletét aprólékosan eltervezte, tisztában volt azzal, mit fog elkövetni. A vádlottat később két, az ügyészség által beidézett szakértő is épelméjűnek nyilvánította.

Az esküdtszék 12 és fél órás tárgyalást követően beszámíthatónak találta a férfit és bűnösnek találták az összes ellene felhozott vádpontban, 24 rendbeli emberölésben és 140 rendbeli emberölési kísérletben. Az eljárás záró fázisában arról fognak dönteni, hogy halálbüntetést vagy életfogytiglani szabadságvesztést szabjanak ki rá. A vádhatóság korábban halálos ítéletet kért.

A per során kiderült, hogy az elkövető pszichológiai kezelés alatt állt. Nem sokkal a mészárlás elkövetése előtt hagyta abba tanulmányait a Coloradói Egyetemen, ahol ideggyógyászatot tanult. Ismerősei kiváló képességű, komoly, zárkózott fiatalembernek ismerték, aki gyorshajtáson kívül semmilyen összetűzésbe nem került a törvénnyel.

A támadást megelőző hónapokban Holmes fegyvereket és bombagyártáshoz szükséges anyagokat szerzett be. A támadáshoz a haját a Batman-film negatív hőséhez, Jokerhez hasonlóan narancssárgára festette, gázmaszkot és védőfelszerelést húzott. A mészárlást egy AR-15-ös gépkarabéllyal követte el, egyes értesülések szerint csak azért nem lett nagyobb az áldozatok száma, mert a fegyver besült.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik