Nagyvilág

Nagylelkű horvátok 550 menekültet fogadnak be

menekültek, Keleti pályaudvar lead (Array)
menekültek, Keleti pályaudvar lead (Array)

Az EU-n kívül tartózkodó menekülteket is befogadnak déli szomszédaink, akik tényleg sajnálják és nem gyűlölik őket, de véges a kapacitásuk.

Horvátország két éven belül 550 Európai Unión kívüli menekültet fogad be, hogy a többi tagországgal együtt könnyítsen a Görögországra és Olaszországra nehezedő, jelentős migrációs nyomáson – erről csütörtöki ülésén döntött a horvát kormány.

Ranko Ostojic belügyminiszter kijelentette: “ez a válaszunk azokra a humanitárius katasztrófákra, amik az utóbbi időben a Földközi-tengeren történtek”. Horvátország ezzel hozzájárult az EU-ra gyakorolt nyomás enyhítéséhez, főleg Olaszország és Görögország megsegítéshez, ahová nagy számú menekült érkezik a harmadik világból – mondta.

Szerinte a kormány az EU-vezetők júliusi megállapodásában vállaltaknak tett eleget, miszerint 40 ezer, Olaszországban és Görögországban tartózkodó migráns önkéntes áthelyezéséről és 20 ezer EU-n kívüli országokban lévő menekült betelepítéséről hoztak határozatot a résztvevők. Horvátország 150 menekültet fogad az EU-n kívülről és 400 bevándorlót Olasz- és Görögországból.

Bár Horvátország EU-tag, mégse célállomás a bevándorlóknak. 2004 óta közel 5000 ember kért menekültstátust, és közülük mindössze 150-en kapták meg. Hírek szerint jelenleg is mindössze 150 menedékkérő tartózkodik a Zágrábban és a főváros közeli Kutinában berendezett szállásokon, családok is, de főleg felnőtt férfiak.

Zoran Milanovic horvát miniszterelnök korábban azt mondta, Horvátország megérti a menekültek szenvedéseit, és kész arra, hogy befogadjon egy kisebb létszámú bevándorló csoportot, de azt is hozzátette, hogy az országnak vannak korlátai, amiken nem tud túllépni. A horvát rendőrség az MTI-nek korábban azt közölte, hogy ha a magyar kormány megépíti a kerítést a magyar-szerb határon, várhatóan nőni fog a szerb és bosnyák határon Horvátországba átkelni akaró migránsok száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik