Nagyvilág

Ha nem szavazzák meg a görög csomagot, Ciprász lemond

Alekszisz Ciprasz  (Array)
Alekszisz Ciprasz  (Array)

Ezzel fenyegette meg legalábbis a Szirizát a kormányfő. Ma este szavaznak.

Alekszisz Ciprasz görög kormányfő szerdán lemondással is fenyegette párttársait arra az esetre, ha késő este a parlamentben az európai hitelezők által követelt első reformokról szóló törvényjavaslat ellen szavaznak.

“Azért vagyok miniszterelnök, mert van egy parlamenti csoport, amely támogat engem. Ha nincs meg ez a támogatás, akkor nehéz lesz számomra, hogy holnap is kormányfő maradjak” – idézte Cipraszt kora este egybehangzóan a görög média.

A törvénytervezet jóváhagyása szükséges ahhoz, hogy Görögország meg tudja kezdeni a tárgyalásokat a hitelezőkkel a harmadik – a számítások szerint 82-86 milliárd eurós – pénzügyi mentőcsomagról. A törvényhozás szerdán késő este szavaz a javaslatról, az eredmény éjfél körül várható.

A szavazás előtt a kormányzó Radikális Baloldali Koalíció (Sziriza) központi bizottságának többsége úgy foglalt állást, hogy nem szabad elfogadni az ismert feltételek mellett az újabb pénzügyi támogatást. Az ellenzők petíciót írtak alá, amelyben egyebek között úgy fogalmaztak, hogy az európai vezetők ajánlata nem szolgálja a görög nép érdekét. A párt vezető testületének 201 tagja van, a petíciót 109-en írták alá.

Az Európa-barát ellenzéki pártok támogatásával ugyanakkor nagy valószínűség szerint Ciprasznak sikerül majd elfogadtatnia a jogszabályt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik