Nagyvilág

Az elemzők nem hisznek a görög megállapodásban

Alekszisz Ciprasz  (Array)
Alekszisz Ciprasz  (Array)

Éjjel dönthet a görög parlament, a szavazás után Ciprasz átalakíthatja a kormányt.

Komoly akadályok állnak a görög adósságválság ügyében elért megállapodás teljesíthetősége előtt – állítják egybehangzóan londoni elemzők.

Nemzeti egységkormány jöhet?

A Moody’s Investors Service valószínűtlennek nevezte, hogy Ciprasz elnyeri az általa vezetett koalíció egyhangú támogatását az egyezséghez. A legvalószínűbb végkimenetelnek egy nemzeti egységkormány megalakítását tartják az EU-párti ellenzék, valamint a kormányzó radikális baloldali Sziriza mérsékeltebb politikusainak részvételével.

A Moody’s ugyanakkor úgy látja: egy ilyen kormány rövid életű lenne, nagy valószínűséggel fél éven belül új választásokat kellene kiírni. Nem tartják kizárhatónak azt sem, hogy azonnal új választásokat írnának ki, de ez kevésbé valószínű, mert a görög kormánynak rendkívül feszes menetrendet kell tartania, az új választás rendezetlen körülmények közt beálló törlesztési államcsőddel és a görög euróövezeti tagság megszűnésének jelentős kockázatával járna.

Ha Görögország elfogadja az egyezmény végrehajtásához szükséges törvényeket és áthidaló finanszírozáshoz jut, még akkor is jelentős marad a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy Görögország és hivatalos hitelezői egyezségre tudnak-e jutni az újabb pénzügyi segélyprogramról. Az is bizonytalan, hogy Görögország teljesítené-e egy ilyen program feltételrendszerét, tekintettel a súlyos gazdasági problémákra és a társadalmi megosztottságra.

Nincs kölcsön 12 milliárd euród augusztus közepéig?

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics közgazdászai szerint egyelőre valójában csak arról született megállapodás, hogy tárgyalnak egy új pénzügyi programról, de a tárgyalások lezárásáig is nagy horderejű lépéseket kell megtenni. A hitelezőknek nagyon gyorsan meg kell állapodniuk valamilyen áthidaló finanszírozásról, ami lehetővé teszi a rövid lejáratú görög törlesztési kötelezettségek teljesítését.

Görögországnak augusztus közepéig 12 milliárd eurót kellene előteremtenie a hivatalos hitelezőkkel szemben lejáró tartozásaira, de ennél is jobban szorítja őket az idő abban, hogy teljesítsék az Európai Központi Bankkal szemben július 20-án esedékessé váló tartozási hányadukat, mert ha ez nem történik meg, az eurójegybank biztosan leállítja a görög bankrendszer finanszírozását.

Az elemzők szerint mindent egybevetve rendkívül nehéz lesz a végleges egyezség kidolgozása és ha sikerül is, a megállapodás valószínűleg nem lesz hosszú életű.

Kormányátalakítás jöhet

Mindenesetre a görög kormány kedden délután benyújtotta a parlamentnek a hitelezők által követelt első reformokról szóló törvényjavaslatot. Ezt legkésőbb szerdán meg kell szavazniuk, ezután kezdődhetnek meg a tárgyalások a három évre szóló, 82-86 milliárd eurós pénzügyi támogatásról. Ciprasz várhatóan csak az Európa-barát ellenzéki pártok támogatásával fogja tudni elfogadtatni a jogszabályt, amiről valamikor késő éjjel döntenek majd.

Egy névtelenül nyilatkozó kormányzati tisztségviselő közölte: Ciprasz nem készül lemondani és nem tervezi ellenzéki pártok bevonását a kormánykoalícióba, de a parlamenti szavazás után átalakítja kormányát. Kizártnak tartotta viszont, hogy egy átmeneti szakértői kormány állna fel Görögországban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik