Nagyvilág

A cseh köztársasági elnök kiebrudalná a görögöket az eurózónából

milos-zeman(210x140).jpg (Array)
milos-zeman(210x140).jpg (Array)

Milos Zeman elutasítja, hogy a cseh adófizetők bármennyit is fizessenek a görög probléma megoldásáért.

Milos Zeman cseh köztársasági elnök szerint a görög válság értelmes megoldását az jelentené, ha Görögország kilépne az euróövezetből – jelentette ki kedden Jirí Ovcácek elnöki szóvivő.

Bár az elnök szerint a görög válság nem hat pozitívan Csehország belépésére az euróövezetbe, Zemannak továbbra is meggyőződése, hogy Csehországnak a jövőben csatlakoznia kellene az euróövezethez. Ugyanakkor az államfő elutasítja, hogy a cseh adófizetők bármit is fizessenek a görög problémák megoldásáért.

“Az elnök továbbra is meg van győződve arról, hogy a Cseh Köztársaságnak be kellene lépnie az euróövezetbe. A másik oldalon teljes mértékben elismeri azt az ellenérvet, hogy Görögország pénzügyi helyzete ezt a csatlakozást nem segíti el, mert az euróövezet tagjaként a Cseh Köztársaságnak is fizetnie kellene a görög adósságot” – tolmácsolta Zeman álláspontját szóvivője.

“Az elnöknek az az álláspontja, hogy nem várható el a cseh adófizetőktől, hogy fedezzék egy másik állam kiegyensúlyozatlan gazdálkodása következtében keletkezett adósságot. Az elnök ezért ésszerűnek tartaná Görögország kilépését az euróövezetből” – fejtette ki Ovcácek. Hozzátette: a cseh elnök véleménye szerint nem érdemes a görögök ígéreteire támaszkodni, mivel azok – más országoktól eltérően – nem oldották meg problémáikat. Zeman ezért úgy véli, hogy az Európai Unió és Görögország legújabb megállapodása “nagyon törékeny”.

A pénzügyminiszter sem marasztalja Görögországot

Andrej Babis cseh pénzügyminiszter egyenesen hibás döntésnek nevezte a brüsszeli megállapodást. “Nem oldott meg semmit. A görög helyzet néhány év múlva megismétlődik” – jelentette ki Babis, aki szintén úgy vélte, a legjobb megoldás az lenne, ha Görögország távozna az euróövezetből.

Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök viszont úgy vélte, hogy jobb egy ilyen megállapodás, mint egy “teljes csődbe jutott állam” az EU és a NATO keretein belül. Sobotka megismételte korábbi kijelentését, miszerint Csehország nem akar semmiféle felelősséget vállalni a görög adósság rendezésében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik