Pénzügy

Görög egyezség – át kell még verni a parlamenten

Gorog-parlament(210x140).jpg (Array)
Gorog-parlament(210x140).jpg (Array)

Hogy ez sikerül-e, az még kérdés. A kisebbik kormánypárt ugyanis nem minden javaslatot támogat. De elvileg így is összejöhet a szükséges többség.

A kisebbik görög kormánypárt vezetője kedden közölte: a párt nem támogatja a Görögországot a csődtől megmentő újabb pénzügyi csomag minden feltételét.

A feltételekről hétfő reggel Brüsszelben állapodtak meg egymással a görög kormány és az európai hitelezők maratoni, csaknem 17 órás tárgyalás után. A görög parlament szerdán szavaz a feltételek egy részéről.

A kisebbik kormánypárt, a jobboldali, nacionalista Független Görögök (ANEL) vezetője, Pánosz Kamenosz azt mondta újságíróknak: az ANEL a kormány tagja marad, de frakciója csak azokat a feltételeket fogja támogatni, amelyekről az összes görög párt megállapodott még a hétvégi brüsszeli csúcs előtt.

A hitelezők által az újabb hároméves hitelprogramért cserébe elvárt szigorú feltételeket – többek között adóemeléseket és a nyugdíjkorhatár felemelését – ellenzi a Sziriza párt keményvonalas balszárnya is.

Megfigyelők szerint ennek ellenére a mérsékelt, Európa-párti ellenzéki pártok képviselőinek a szavazataival várhatóan meg lesz a parlamenti többség a szerdai szavazáson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik