Nagyvilág
határzár, törökország, szíria határ (Array)

Lengyel lap: Magyarországot magára hagyta az EU a menekültekkel

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2015. 07. 13. 13:18

Szegény Orbán-kormányt mindig bántják, hát hol itt az igazság?! - teszi fel a kérdést egy lengyel hetilap szerkesztője.

A menekülthullámnak gátat szabó határzárak azért létesülnek, mert visszhang nélkül maradtak az európai uniós határállamoknak, köztük Magyarországnak, a többi tagország szolidaritását kérő felhívásai – írja Jaroslaw Gizinski, a Wprost jobbközép lengyel hetilap szerkesztője hétfőn közölt kommentárjában.

Gizinski nagyívű, a kínai nagy falig is visszanyúló történelmi áttekintést ad az országok biztonságát növelő határvédő akadályokról. Megjegyezte, 1989-ben a vasfüggöny lebontását az NDK állampolgárait Ausztriába kiengedő Magyarország indította el, jelenleg viszont éppen a magyar kormányt érik bírálatok a szerb-magyar határon létesítendő biztonsági kerítés miatt.

A cikkíró szerint az évezred elején elkezdődött „bevándorlási válság” miatt világszerte létesítettek határzárakat, a közel-keleti és afrikai menekültek áradatát Magyarország előtt például Görögország és Bulgária próbálta így megfékezni. Magyarország azért találta magát a kritika kereszttüzében, mert „Nyugaton a Fidesz nem különösebben kedvelt a minden teketóriát mellőző és tüntetően független politika miatt”.

Magyarországgal az uniós tagállamok eddig nem vállaltak szolidaritást a menekültügyben. „Ebből egyszerű következtetést lehet levonni: senki sem segít rajtatok, oldjátok meg, ahogy tudjátok” –  írja Gizinski.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Vote YES near Vote NO posters seen in Dublin's city center advocating repeal and calling for retention of the Eighth Amendment of the Irish Constitution - a referendum fixed for May 25th.
On Thursday, May 10, 2018, in Dublin, Ireland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.