Nagyvilág

Lengyel lap: Magyarországot magára hagyta az EU a menekültekkel

határzár, törökország, szíria határ (Array)
határzár, törökország, szíria határ (Array)

Szegény Orbán-kormányt mindig bántják, hát hol itt az igazság?! - teszi fel a kérdést egy lengyel hetilap szerkesztője.

A menekülthullámnak gátat szabó határzárak azért létesülnek, mert visszhang nélkül maradtak az európai uniós határállamoknak, köztük Magyarországnak, a többi tagország szolidaritását kérő felhívásai – írja Jaroslaw Gizinski, a Wprost jobbközép lengyel hetilap szerkesztője hétfőn közölt kommentárjában.

Gizinski nagyívű, a kínai nagy falig is visszanyúló történelmi áttekintést ad az országok biztonságát növelő határvédő akadályokról. Megjegyezte, 1989-ben a vasfüggöny lebontását az NDK állampolgárait Ausztriába kiengedő Magyarország indította el, jelenleg viszont éppen a magyar kormányt érik bírálatok a szerb-magyar határon létesítendő biztonsági kerítés miatt.

A cikkíró szerint az évezred elején elkezdődött „bevándorlási válság” miatt világszerte létesítettek határzárakat, a közel-keleti és afrikai menekültek áradatát Magyarország előtt például Görögország és Bulgária próbálta így megfékezni. Magyarország azért találta magát a kritika kereszttüzében, mert „Nyugaton a Fidesz nem különösebben kedvelt a minden teketóriát mellőző és tüntetően független politika miatt”.

Magyarországgal az uniós tagállamok eddig nem vállaltak szolidaritást a menekültügyben. „Ebből egyszerű következtetést lehet levonni: senki sem segít rajtatok, oldjátok meg, ahogy tudjátok” –  írja Gizinski.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik