Nagyvilág

Kiakadtak az oroszok az amerikai atombomba-kísérleten

B61 atombomba (Array)
B61 atombomba (Array)

A védelmi miniszter helyettese közölte: nem kerülte el a figyelmüket, hogy ledobtak egy töltet nélküli B61-12-es atombombát.

Oroszország élesen bírálta, hogy az Egyesült Államok atombomba-kísérletet hajtott végre egy töltet nélküli bombával – tudósít az MTI.

Anatolij Antonov, az orosz védelmi miniszter helyettese provokációnak nevezte a kísérletet és azt mondta: ez is azt bizonyítja, hogy az Egyesült Államoknak esze ágában sincs eltávolítani Európából az Oroszországot elérni képes atomfegyvereit.

Antonov szerint a tesztelt B61-12-es atombomba kettős rendeltetésű. Egyrészt célba juttatható a hadászati támadó fegyverzet elemként nehézbombázókkal, de nem hadászati fegyverként is bevethető egy harcászati katonai repülőgéppel. A kísérlet különlegessége az volt, hogy az atombomba hordozója egy F-15E vadászbombázó volt, ami Antonov szerint arra enged következtetni, hogy a tesztet azért hajtották végre, hogy a B61-12-es bomba bevethető legyen a NATO Európában állomásozó vadászbombázóival. A miniszterhelyettes felelőtlen lépésnek nevezte az atombomba-tesztet.

Don Cook, az amerikai nukleáris biztonsági hatóság védelmi programokért felelős igazgatóhelyettese mérföldkőnek nevezte a kísérletet. Kijelentette: az Egyesült Államok továbbra is kiáll a B61-es megtartása mellett és biztonsági garanciát nyújt szövetségeseinek. A bombát eredetileg az 1960-as években tervezték, de 2012-ben fejleszteni kezdték mind a nukleáris, mind a nem nukleáris alkotóelemek modernizálása céljából.

A B61-12-esek ereje orosz források szerint mintegy 50 kilotonna TNT-vel lesz egyenértékű. Az 1945-ben Hirosimára ledobott bomba 15, a Nagaszaki felett felrobbant bomba 20 kilotonnás volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik