Nagyvilág

Hillary Clinton Gyurcsány kottájából játszik

hillary clinton (Array)
hillary clinton (Array)

Ha rajta múlik, Amerikából sem lesz csirkefarhát-ország.

A bérből és fizetésből élők helyzetének javítását, a minimálbár emelését és a pénzügyi szektor állami felügyeletének szigorítását ígérte Hillary Clinton demokrata elnökjelölt-aspiráns hétfői gazdasági programbeszédében.

A 2016-os elnökválasztás esélyesének tartott politikus hangsúlyozta: az Egyesült Államok gazdasága csak akkor tudja kiaknázni teljesítőképességét, ha a középosztálybeliek jövedelme folyamatosan, a vezetői bérekkel és vállalati nyereségekkel párhuzamosan nő. Míg a cégek profitjai az egekbe szöknek, a „keményen dolgozó amerikaiak” fizetésének reálértéke alig változott az utóbbi években – idézi az MTI.

Clinton a vállalati profit megosztását sürgette és azt ígérte, hogy megválasztása esetén adókedvezménnyel jutalmazza azokat a cégeket, melyek nagyobb részt juttatnak a nyereségből a munkavállalókkal.

Az elemzők szerint Clinton amerikai politikai mércével mérve balközép gazdasági programot hirdetett. Név szerint bírált több republikánus jelöltaspiránst, azt vetette szemükre, hogy a nagyvállalatok támogatására összpontosítanak, de a munkavállalók jogai, az „átlag amerikaiak” megélhetése nem érdekli őket. Nem ment ugyanakkor olyan messzire, mint demokrata vetélytársa, Bernie Sanders, aki a gazdag magánszemélyekre és nagyvállalatokra súlyos különadókat vetne ki és nem elsősorban az újraelosztásra, hanem a növekedésre összpontosít.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik