Nagyvilág

A transzneműek számára is megnyílik az amerikai hadsereg

us army (Array)
us army (Array)

Most is rengetegen szolgálnak úgy, hogy kénytelenek eltitkolni identitásukat. Az amerikai védelmi miniszter le akarja bontani az akadályokat mindenki számára.

Hamarosan nyilvánosságra hozza az amerikai védelmi minisztérium azokat a javaslatait, melyek lehetővé teszik, hogy transzneműek is szolgáljanak az Egyesült Államok hadseregében – tudósít az AP hírügynökség.

Egyes tanulmányok szerint most is mintegy tizenötezer transznemű ember van az amerikai hadsereg állományában és a tartalékosok között, akik más nemmel azonosítják magukat, mint amelybe születtek. Sokan ugyanakkor igyekeznek eltitkolni identitásukat, de az sem ritka, hogy a felettesük tud róla.

A Pentagon katonatisztek és civilek részvételével bizottságot állított fel, mely objektíven vizsgálja, hogy milyen szabályozásra van szükség, egészen addig, hogy milyen egyenruhát viseljenek a transznemű katonák. A hadsereg vezetői sem ellenkeznek a tervekkel, ellenkezőleg, időt kértek arra, hogy legyen lehetőségük kidolgozni az egészségügyi ellátásukat, az elszállásolást, a kiképzést és saját állományuk felkészítését arra, hogy megfelelően együtt tudjanak működni transznemű katonatársaikkal. A kidolgozásra váró kérdések között van az is, hogy a nemváltással kapcsolatos egészségügyi ellátásból mekkora szerepet vállalhat a hadsereg és az is, hogy milyen teljesítménybeli elvárásoknak kell megfelelniük.

A katonai vezetők arra is rámutattak, hogy nemrég, 2011-ben tették lehetővé, hogy melegek is szolgálhassanak a hadseregben, az ő bevonásuk problémamentes volt. Az amerikai védelmi miniszter a múlt hónapban, a Pentagonban megtartott Büszkeség Hónapja alkalmából arról beszélt, hogy hisznek abban, hogy a hadsereg olyan hely lehet, ahol senkinek nem kell hallgatásba burkolóznia, ahol tiszteletben tartják mindenki emberi méltóságát és megadják számukra a kiérdemelt tiszteletet. Ashton Carter védelmi miniszter egyik fő célja hivatalba lépése óta, hogy lebontsa az akadályokat az elől, hogy bárki beléphessen a hadseregbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik