Nagyvilág

A legsúlyosabb büntetést kaphatja Oroszországtól az ukrán pilótanő

Nagyija Szavcsenko (Array)
Nagyija Szavcsenko (Array)

Nagyja Szavcsenkót gyűlöletből elkövetett emberöléssel vádolják.

25 évnyi börtönre számíthat Nagyja Szavcsenko, az az ukrán pilótanő, aki tavaly esett orosz fogságba – tudósít a BBC. Azzal vádolják, hogy „társtettesként” részt vett két orosz televíziós megölésében azzal, hogy elárulta a koordinátáikat.

Szavcsenko az Oroszországgal szembeni ukrán ellenállás jelképe lett. Ugyanakkor a nyomozó bizottság szóvivője közölte: újra fogják tárgyalni a történteket és a pilótanő felelősségét. Ez nem biztos, hogy jót jelent, mivel a szóvivő hozzátette: gyilkosként tekintenek rá, akinek tettét közösség elleni gyűlölet vezérelte.

Ha ráhúzzák a vádat Szavcsenkóra, az életfogytiglani szabadságvesztéssel is járhatna, de Oroszországban a nőknek nem adnak életfogytiglant, így 25 év a legmagasabb kiszabható büntetés. A nő korábban 83 napos éhségsztrájkkal tiltakozott letartóztatása ellen. Az Európai Unió és az ukrán hatóságok többször felszólították Oroszországot a szabadon engedésére.

Az orosz kormány azt állítja, hogy Szavcsenko maga lépte át az ukrán-orosz határt, míg ő maga azt mondja: az oroszbarát szakadárok fogták el és adták át Oroszországnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik