Nagyija Szavcsenko (Array)
Nagyvilág

A legsúlyosabb büntetést kaphatja Oroszországtól az ukrán pilótanő

Nagyja Szavcsenkót gyűlöletből elkövetett emberöléssel vádolják.

25 évnyi börtönre számíthat Nagyja Szavcsenko, az az ukrán pilótanő, aki tavaly esett orosz fogságba – tudósít a BBC. Azzal vádolják, hogy „társtettesként” részt vett két orosz televíziós megölésében azzal, hogy elárulta a koordinátáikat.

Szavcsenko az Oroszországgal szembeni ukrán ellenállás jelképe lett. Ugyanakkor a nyomozó bizottság szóvivője közölte: újra fogják tárgyalni a történteket és a pilótanő felelősségét. Ez nem biztos, hogy jót jelent, mivel a szóvivő hozzátette: gyilkosként tekintenek rá, akinek tettét közösség elleni gyűlölet vezérelte.

Ha ráhúzzák a vádat Szavcsenkóra, az életfogytiglani szabadságvesztéssel is járhatna, de Oroszországban a nőknek nem adnak életfogytiglant, így 25 év a legmagasabb kiszabható büntetés. A nő korábban 83 napos éhségsztrájkkal tiltakozott letartóztatása ellen. Az Európai Unió és az ukrán hatóságok többször felszólították Oroszországot a szabadon engedésére.

Az orosz kormány azt állítja, hogy Szavcsenko maga lépte át az ukrán-orosz határt, míg ő maga azt mondja: az oroszbarát szakadárok fogták el és adták át Oroszországnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!