Nagyvilág

Bocsánatot kért a lengyel külügyminiszter a náci karlendítést mutató EP-képviselő miatt

europai-parlament(210x140).jpg (Array)
europai-parlament(210x140).jpg (Array)

Bocsánatot kért hazája nevében a lengyel külügyminiszter egy jobboldali lengyel európai parlamenti képviselő miatt, aki egy EP-vita során náci karlendítésre emelte a kezét - írta pénteken a New York Post című lap.

A függetlenek között ülő 72 éves képviselő, Janusz Korwin-Mikke szerdán használta a gesztust, amikor a képviselők az EU-n belüli nemzetközi utazásokra szóló jegyértékesítési rendszerek összehangolásáról vitáztak. A lengyel képviselő az egységesítés ellen érvelt.

“Ein Reich, ein Volk, ein Ticket (Egy birodalom, egy nép, egy jegy)” – mondta, az egykori nemzetiszocialisták híres jelmondatára (Egy birodalom, egy nép, egy vezér) utalva, azt némileg átalakítva, és eközben kinyújtott kezét maga előtt magasra lendítette. Azt mondta, ezzel a gesztussal tulajdonképpen az ellen tiltakozik, hogy a sokszínű Európában mindenhol érvényes egységes vonatjegyet vezessenek be.

Grzegorz Schetyna külügyminiszter bocsánatot kért Európától, az Európai Parlamenttől és az európai választóktól Korwin-Mikke viselkedése miatt. “Mindannyian szégyelljük magunkat az ilyen viselkedés miatt” – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik