Nagyvilág

Rászálltak a görög hatóságok a kormánykritikus újságírókra

görög tv (Array)
görög tv (Array)

A Sziriza és a demokrácia - Ciprasz pártja is fellépne az ellenzéki csatornák ellen. Az újságíró-szövetség etikai bizottsága szőnyeg szélére állította a legnézettebb híradósokat.

 

 

Hatósági eljárások indultak Görögországban azokkal az újságírókkal szemben, akik kritizálják a Sziriza-kormány tevékenységét és a hitelezőkkel kötendő megállapodás mellett foglaltak állást a vasárnapi népszavazáson – írja a Sydney Morning Herald.

Szőnyeg szélén

Mind az ügyészség, mind a médiafelügyelet, mind pedig az újságíró-szövetség vizsgálatokat indított az egyébként magántulajdonban lévő magánmédiumok ellen, azzal vádolják őket, hogy nem feleltek meg a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményeinek. Az ügyészség azt közölte, hogy nézői panaszok miatt indítottak eljárást.

Az újságíró-szövetség etikai bizottsága elé rendelték a legnépszerűbb hírműsorok műsorvezetőit és hírigazgatóit. A SZKAI televízió hírigazgatója, Sztamatisz Malelisz Facebook-oldalán azt írta: őt a rezsim pártkatonái nem fogják elhallgattatni, ez eddig sem sikerült senkinek és most sem fog.

Lesújt a párt ökle

A múlt héten az újságíró-szövetség egy közleményt is kiadott, amelyben név nélkül kritizált egyes újságírókat. „Sajnálatos módon vannak olyan kollégák, főleg a televíziókban, akik ahelyett, hogy betartanák az etikai követelményeket, szabályszegők lettek és az újságírói tevékenységet leplezetlen propagandára cserélték” – írták a kormánykritikus médiumokra célozva.

A legsúlyosabb nyilatkozatot a kormánypárt, a Sziriza szóvivője tette, amikor arról, hogy a parlament is szankciókat tervez az ellenzéki csatornák ellen, azt mondta: „a görög parlament kötelessége megvédeni a köztársaságot és megtenni a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a választójogi egyenlőség megsértése ne maradjon büntetlenül”. Alekszisz Ciprasz miniszterelnök már a múlt héten éles kirohanást tett a görög magánmédia ellen, amikor az Európai Parlament képviselői előtt azt mondta, hogy a sajtó terror alatt tartja a görögöket, hogy szavazzanak igennel.

Autoriter rendszer épül

Dimitrisz Kotaridisz, az ANT1 televízió újságírója és az újságíró-szövetség tagja azt mondta: a szövetség etikai bizottsága a Sziriza befolyása alá került, az ellenzéki sajtó elleni vizsgálat színtiszta politikai akció. A vizsgálatot mintegy háromszáz újságíróra fogják kiterjeszteni, akik magántulajdonú tévé- és rádiótársaságoknál dolgoznak, az állami tévétől például senkit nem fognak felelősségre vonni. Kotaridisz szerint teljes ostobaság, hogy szőnyeg szélére állítják azokat, akik a hitelezőkkel való megállapodás mellett álltak ki. „Ez nagyon rosszat tesz a görög újságíróknak. Már az elmúlt években is folyamatos támadás alatt álltunk, több újságírót megvertek az utcán” – mondta.

Nikolasz Vafiadisz, az ANT1 külpolitikai szerkesztője azt mondja: annak jelei látszanak, hogy Görögországban autoriter rendszer épül. Szerinte teljesen természetes dolog, hogy ha egy csatorna húz valamilyen irányba. „Hála Istennek, Görögországban pluralizmus van, de most nagyjából a sztálinizmus felé haladunk” – mondta.

Kurva újságírók

A SZKAI televízió közleményt adott ki újságírói védelmében, amiben az áll: ezeknek a lépéseknek egyetlen céljuk van, hogy elfedjék az ellentétes nézőpontokat és a hatalom számára kellemetlen igazságot.

A hangulatot egyébként jellemzi, hogy a vasárnapi népszavazás után a „nem” győzelmét ünneplő tömeg Athénban azt skandálta, hogy „kurva újságírók”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik