Nagyvilág

Három évet kapott Berlusconi vesztegetésért

silvio berlusconi (Array)
silvio berlusconi (Array)

Bebizonyosodott, hogy a volt olasz miniszterelnök lefizetett egy képviselőt, hogy megbuktassa a Prodi-kormányt.

Első fokon három év börtönre ítélték szerdán Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnököt, aki a vád szerint az olasz parlament egyik tagját lefizetve buktatta meg 2008-ban Romano Prodi kormányát – tudósít az MTI. Berlusconit a közügyektől is eltiltották, öt évre.

A bíróság bizonyítottnak találta, hogy a volt miniszterelnök 2006 és 2008 között mintegy 900 millió forintot fizetett ki Sergio De Gregoriónak, a római parlament akkori szenátorának, aki az Értékek Olaszországa nevű párttal került be a felsőházba. A párt a Prodi-kormány szövetségese volt, De Gregorio azonban elhagyta a kormánykoalíciót és a Berlusconi vezette jobbközép ellenzék soraiba ült át. Ez a kormánytöbbség elvesztéséhez és a Prodi-kormány bukásához vezetett.

A hatalmas összeget Valter Lavitola juttatta el Berlusconitól De Gregoriónak. Lavitola az azóta megszűnt L’Avanti! című újság főszerkesztője volt, korábban együtt dolgozott De Gregorióval. Lavitolát az ügyben másodrendű vádlottként szintén három évre ítélték.

Berlusconi az ítéletet abszurdnak és politikai üldözésnek nevezte. Romano Prodi viszont úgy nyilatkozott, hogy De Gregorio lefizetésével nem őt, hanem a demokráciát támadták meg.

Berlusconi ügyvédei azt hangoztatták, hogy az ítélet semmisnek tekinthető, mivel a majdnem tíz évvel ezelőtti ügy novemberben úgyis elévül. Az idén 79 éves politikust egyébként 2013 nyarán adócsalásért már elítélték, ezután az olasz parlamentből is kizárták. Büntetésként tíz hónapon át közmunkát kellett végeznie egy idősek otthonában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik