Nagyvilág

Romániában már megéri politikai vezetőnek lenni – orvosnak még nem

fizetés (Array)
fizetés (Array)

Az eddigi többszörösére emelte az ország 48 vezető tisztségviselőjének járandóságát a román kormány - jelentette be szerdán Gabriel Oprea ideiglenes kormányfő.

A bukaresti kormány szerdai ülésén rendeletet fogadott el arról, hogy augusztustól megemeli a román államfő, a miniszterelnök, a parlamenti elnökök, a miniszterek és titkosszolgálati igazgatók járandóságát. A román média úgy tudja, hogy a köztársasági elnök az eddigi nettó 6700 lej (470 ezer forint) helyett 15 ezer lej nettó (1,05 millió forint) nettó (21 500 lej bruttó) juttatást kap majd. A miniszterek nettó fizetése állítólag a mostani 5300 lejről 13 ezer lejre emelkedik

A román kormányt Victor Ponta gyógykezelése idején ideiglenesen vezető Oprea azt mondta: nem tekinthető normálisnak egy európai országban, hogy az államfő havi 1500 euró körüli járandóságot kapjon, vagyis kevesebbet, mint egyes állami intézmények második vonalbeli tisztségviselői.

Béremeléssel a korrupció ellen

Oprea közölte: a kormány jelenleg a szakszervezetekkel egyeztet az új közalkalmazotti bértábláról, amely jövő évtől lépne hatályba. A tervek szerint 2016. januártól a legkisebb közalkalmazotti bér 1200 lej (84 ezer forint) lesz Romániában.

A politikus kifejtette: a közalkalmazotti béremelés nem tekinthető populizmusnak, az a korrupcióellenes harc része. Azzal példálózott, hogy az igazságszolgáltatás – ahol eddig is magasak voltak a fizetések – kiválóan működik, s ezt szeretnék elérni a közigazgatásban is. Nem elég a korrupcióellenes hadjárattal elriasztani a köztisztviselőket attól, hogy bérüket a rájuk bízott közpénzekből egészítsék ki, fontos, hogy a csábítást is csökkentsék és a jó szakemberek számára is vonzóvá tegyék ezeket az állásokat – magyarázta Oprea.

A minimálbér július elsején emelkedett 1050 lejre. Az országban a 4,5 millió alkalmazott csaknem egyharmada, 1,3 millió munkavállaló minimálbérért dolgozik. Jelenleg Romániában a kórházi takarítónők is ugyanannyit keresnek, mint egy kezdő orvos hat év egyetemmel a háta mögött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik