Nagyvilág

Görög válság: nagykoalíció áll ki Ciprasz mellett

Alekszisz-Ciprasz(1)(960x640).jpg (Array)
Alekszisz-Ciprasz(1)(960x640).jpg (Array)

A nagyobb ellenzéki pártok is támogatják a görög kormányt a hitelezőkkel folytatott tárgyalásokban.

Miután a vasárnap tartott népszavazáson elsöprő többséggel elutasították a hitelezőkkel való megállapodást, a miniszterelnök meghívására hétfőn délelőtt összeültek a parlamenti pártok vezetői és hétórás tanácskozást folytattak Prokopisz Pavlopulosz görög államfő elnökletével – tudósít az MTI.

A tárgyalás végén a kormánykoalíciót alkotó pártok és a fő ellenzéki pártok közös nyilatkozatban biztosították támogatásukról a kormány erőfeszítését, hogy új segély-megállapodást kössön a hitelezőkkel. Az elnöki hivatal által kiadott közlemény szerint a kormány vállalja a tárgyalások folytatását, a pártok vezetői pedig saját intézményi és politikai szerepük keretében támogatják ebben.

„A népakarat nem a tárgyalások megszakítására, hanem az erőfeszítések folytatására hatalmaz fel annak érdekében, hogy egy fenntartható finanszírozással egybekötött megállapodást érjünk el” – hangoztatták a vezető politikusok, akik hozzátették: egyezségre akarnak jutni a hitelezőkkel és a Nemzetközi Valutaalappal egyaránt. A legfontosabb feladatnak az egy hete zárva tartó bankok megnyitását tekintik.

Az euróövezeti pénzügyminiszterek keddi ülésén már nem Jánisz Varufakisz képviseli Görögországot, ő ugyanis hétfőn reggel lemondott. Helyét Evklídisz Cakalotosz, az eddigi gazdasági főtárgyaló veszi át, várhatóan még hétfőn este leteszi az esküt. Varufakiszt Görögországban sztárpolitikusként tartják számon, külföldön viszont nem kifejezetten kedvelték: az euróövezeti partnerek arra panaszkodtak, hogy arrogáns és kioktató stílusa van, nehéz vele együttműködni. Ezért a tárgyalásokon is egy jó ideje már Cakalotosz vett részt helyette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik