Nagyvilág

Fizet Románia, mert nem biztosított intimszobát

Borton(210x140).jpg (Array)
Borton(210x140).jpg (Array)

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) azt nehezményezte, hogy az előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottaknak nincs lehetőségük párjukkal vagy házastársukkal töltendő intim együttlétre.

A hátrányos megkülönböztetés miatt Costel Gaciu, egy zsarolásért bíróság elé állított dési (Dej) uzsorás panaszolta be Romániát, aki csaknem két évig volt előzetes letartóztatásban, és ez idő alatt sem a kolozsvári rendőrségi fogdában, sem a szamosújvári (Gherla) börtönben nem tették lehetővé számára, hogy szexuális életet éljen feleségével.

Gaciu ötvenezer eurós kárpótlást igényelt az előzetes letartóztatásban elszenvedett “pszichikai kínzásért”, végül a strasbourgi bíróság valamivel több mint 11 ezer eurót ítélt meg számára, az 1400 eurós perköltséget is beleértve.

Az EJEB precedens értékű döntése nehéz helyzetbe hozza a román belügyi tárcát és igazságügyi minisztériumot. A Ziarulring.ro portálnak egy ismert emberi jogi ügyvéd, Artin Sarchizian úgy nyilatkozott: elkerülhetetlen lesz az előzetes letartóztatásra vonatkozó jogszabályok módosítása, hiszen az valóban diszkrimináció, hogy az ártatlanság vélelmét élvező, előzetes letartóztatásba helyezett gyanúsítottaktól Románia megtagad egy olyan jogot, amelyet a bűnösnek bizonyult elítélteknek viszont biztosít.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik