Nagyvilág

Negyedmillió aláírás jött össze az uniós kilépésre Ausztriában

unió, brüsszel (Array)
unió, brüsszel (Array)

Ezért most a kormánynak is kell foglalkoznia a dologgal.

Több mint 260 ezer aláírást gyűjtöttek az unióból való kilépésért Ausztriában. A június 24-én kezdődött és egy hétig tartott aláírásgyűjtést az osztrák Haza és környezet Kezdeményezés (Initiative Heimat und Umwelt) elnevezésű szervezet indította, amely független és pártok felett álló civil szervezetnek tartja magát.

Eddig a szavazásra jogosultak 4,12 százaléka, vagyis 261 159-en csatlakoztak az unióból való kilépésért indított aláírásgyűjtéshez, százezer támogató felett a parlament is foglalkozik a kérdéssel.

Ennek megfelelően a törvényhozásnak előzetesen egy hónapon belül előzetesen foglalkoznia kell a témával, további négy hónapon belül pedig számot kell adnia a vita eredményeiről.

A legnagyobb támogatottságot Alsó-Ausztriában (5,18 százalék) és Karintiában érték el (4,85 százalék). Felső-Ausztriában a szavazók 4,7, Burgenlandban 4,4, Bécsben pedig 3,39 százaléka állt a kezdeményezés mellé. A legkevésbé Vorarlberg tartományban (1,67 százalék) csatlakoztak aláírásukkal az akcióhoz.

Inge Rauscher, a kezdeményezés szóvivője nagyszerű eredményként értékelte a számokat és hangsúlyozta: egy tisztán polgári akcióról van szó, amely mögött nem áll párt, szponzor vagy a média támogatása.

Az időközben már nyugdíjas Rauscher több mint huszonhat éve környezetvédelmi és polgárjogi aktivista, a Haza és környezet kezdeményezés alapítója. 2000-ben, Ausztria uniós csatlakozása után öt évvel a aláírásgyűjtésbe kezdett ugyanezen okokból. Akkor mintegy 194 ezer aláírást gyűjtött, ami azt jelentette, hogy a választásra jogosultak 3,32 százaléka támogatta a kezdeményezést. Az osztrák parlament 2001 nyarán egyöntetűen elutasította a javaslatot.

A másik kezdeményező Franz-Joseph Plank állatorvos arról beszélt, hogy ha még több emberhez eljutott volna az aláírásgyűjtés híre, akkor jelentősen nagyobb számú aláírás jött volna össze. Plank hivatkozott a Wirtschaftsblatt osztrák gazdasági lap kedden ismertetett online körkérdésére, miszerint az osztrákok 58 százaléka ellenzi az unióból való kilépést, azonban 40 százaléka támogatja azt.

A népi kezdeményezéssel a választópolgárok csupán egy javaslattételt tesznek a parlamenti képviselőknek, hogy tárgyaljanak az adott kérdésről. A téma elsőbbséggel kerül majd a napirendi pontok közé.

A Die Presse című osztrák napilap szerint a mostani kezdeményezés nagyságrendileg megegyezik a 2006-os Ausztria szabad marad elnevezésű aláírásgyűjtés támogatottságával. Akkor az ország semlegessége mellett és a törökországi uniós tagság ellen 258 ezer aláírás gyűlt össze, vagyis a szavazatra jogosultak 4,28 százaléka állt ki a kezdeményezés mellett. A parlament 2006-ban napirendre vette a témát, azonban populizmusnak minősítette azt, ezért végül nem született konkrét eredmény.

Az eddigi leginkább támogatott népi kezdeményezés 1982-ben az Osztrák Néppárt (ÖVP) által indított aláírásgyűjtés volt, amely a bécsi konferenciaközpont, az Austria Center Vienna megépítése ellen indult. A szavazásra jogosultak csaknem 26 százaléka, 1,4 millióan ellenezték a megépítését, azonban az építmény mégis megvalósult.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik