unió, brüsszel (Array)
Nagyvilág

Negyedmillió aláírás jött össze az uniós kilépésre Ausztriában

Ezért most a kormánynak is kell foglalkoznia a dologgal.

Több mint 260 ezer aláírást gyűjtöttek az unióból való kilépésért Ausztriában. A június 24-én kezdődött és egy hétig tartott aláírásgyűjtést az osztrák Haza és környezet Kezdeményezés (Initiative Heimat und Umwelt) elnevezésű szervezet indította, amely független és pártok felett álló civil szervezetnek tartja magát.

Eddig a szavazásra jogosultak 4,12 százaléka, vagyis 261 159-en csatlakoztak az unióból való kilépésért indított aláírásgyűjtéshez, százezer támogató felett a parlament is foglalkozik a kérdéssel.

Ennek megfelelően a törvényhozásnak előzetesen egy hónapon belül előzetesen foglalkoznia kell a témával, további négy hónapon belül pedig számot kell adnia a vita eredményeiről.

A legnagyobb támogatottságot Alsó-Ausztriában (5,18 százalék) és Karintiában érték el (4,85 százalék). Felső-Ausztriában a szavazók 4,7, Burgenlandban 4,4, Bécsben pedig 3,39 százaléka állt a kezdeményezés mellé. A legkevésbé Vorarlberg tartományban (1,67 százalék) csatlakoztak aláírásukkal az akcióhoz.

Inge Rauscher, a kezdeményezés szóvivője nagyszerű eredményként értékelte a számokat és hangsúlyozta: egy tisztán polgári akcióról van szó, amely mögött nem áll párt, szponzor vagy a média támogatása.

Az időközben már nyugdíjas Rauscher több mint huszonhat éve környezetvédelmi és polgárjogi aktivista, a Haza és környezet kezdeményezés alapítója. 2000-ben, Ausztria uniós csatlakozása után öt évvel a aláírásgyűjtésbe kezdett ugyanezen okokból. Akkor mintegy 194 ezer aláírást gyűjtött, ami azt jelentette, hogy a választásra jogosultak 3,32 százaléka támogatta a kezdeményezést. Az osztrák parlament 2001 nyarán egyöntetűen elutasította a javaslatot.

A másik kezdeményező Franz-Joseph Plank állatorvos arról beszélt, hogy ha még több emberhez eljutott volna az aláírásgyűjtés híre, akkor jelentősen nagyobb számú aláírás jött volna össze. Plank hivatkozott a Wirtschaftsblatt osztrák gazdasági lap kedden ismertetett online körkérdésére, miszerint az osztrákok 58 százaléka ellenzi az unióból való kilépést, azonban 40 százaléka támogatja azt.

A népi kezdeményezéssel a választópolgárok csupán egy javaslattételt tesznek a parlamenti képviselőknek, hogy tárgyaljanak az adott kérdésről. A téma elsőbbséggel kerül majd a napirendi pontok közé.

A Die Presse című osztrák napilap szerint a mostani kezdeményezés nagyságrendileg megegyezik a 2006-os Ausztria szabad marad elnevezésű aláírásgyűjtés támogatottságával. Akkor az ország semlegessége mellett és a törökországi uniós tagság ellen 258 ezer aláírás gyűlt össze, vagyis a szavazatra jogosultak 4,28 százaléka állt ki a kezdeményezés mellett. A parlament 2006-ban napirendre vette a témát, azonban populizmusnak minősítette azt, ezért végül nem született konkrét eredmény.

Az eddigi leginkább támogatott népi kezdeményezés 1982-ben az Osztrák Néppárt (ÖVP) által indított aláírásgyűjtés volt, amely a bécsi konferenciaközpont, az Austria Center Vienna megépítése ellen indult. A szavazásra jogosultak csaknem 26 százaléka, 1,4 millióan ellenezték a megépítését, azonban az építmény mégis megvalósult.

Ajánlott videó

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján az is elhangzott, hogy sem az iskolákban, sem az óvodákban nem lesz gyermekfelügyelet, amíg be kell zárniuk. Müller Cecília drasztikus emelkedésről és rémisztő adatokról beszélt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.