Pénzügy

Brit felső vezetők álltak ki az EU mellett

Brit útlevél (Array)
Brit útlevél (Array)

Közös állásfoglalásban tettek hitet Nagy-Britannia EU-tagsága mellett csütörtökön a legnagyobb brit vállalatok vezetői.

A The Times című tekintélyes konzervatív brit napilapban közzétett levelet 26 vállalatvezető írta alá. Köztük Sir Richard Branson, a Virgin vállalatbirodalom alapítója, Sir Mike Rake, a BT távközlési csoport és a Brit Iparszövetség (CBI) elnöke, Sir Roger Carr, a BAE Systems hadiipari csoport elnöke, Jürgen Maier, a Siemens ipari konglomerátum nagy-britanniai részlegének vezérigazgatója, Carolyn McCall, az easyJet légitársaság vezérigazgatója, Nicolas Petrovic, a Eurostar szuperexpresszeket üzemeltető cég vezérigazgatója és Sir Nigel Sheinwald, a Royal Dutch Shell olajipari óriáscég igazgatótanácsi tagja, Nagy-Britannia volt washingtoni nagykövete.

A közös levél aláírói szerint Nagy-Britanniának minden egyéb meggondolást felülíró érdeke, hogy az Európai Unió tagja maradjon. Az EU a világ legnagyobb piaca félmilliárd fős lakosságával, Nagy-Britannia az unió tagjaként egyetlen egységes szabálygyűjtemény alapján kereskedhet az EU összes többi gazdaságával, emellett az EU által többtucatnyi más térséggel kötött szabadkereskedelmi megállapodások előnyeit is élvezi – érvelnek a brit nagyvállalati vezetők.

A levél szerzőinek számításai szerint Nagy-Britannia EU-tagságából mindegyik brit háztartásnak évente átlagosan 3 ezer font (1,3 millió forint) közvetlen anyagi előnye származik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik