Nagyvilág

Oscar-díjas állt Áder János mellé

Robert Redford is a klímaváltozás elleni fellépést sürgette az ENSZ-ben. 

A 78 éves Oscar-díjas színész a környezetvédelem szószólójaként, apaként, nagyapaként és aggódó polgárként jelent meg a világszervezet előtt. Az ENSZ klímaváltozással foglalkozó tanácskozásán Redford közölte: “Lejárt a látszatintézkedések és az éghajlatváltozás tagadásának ideje. A tudomány nagy bizonyossággal állítja, hogy valóban klímaváltozás zajlik és ez az emberi tevékenység eredménye.”

Az ENSZ 193 tagállamának feladata “annyira sürgős, amennyire ijesztő: megmenteni a világot, amíg még nem késő” – fogalmazott a színész. Redford arra buzdította a világ vezetőit, hogy a decemberi párizsi klímacsúcson fogadjanak el globális egyezményt, amely megakadályozza, hogy a felmelegedés veszélyes szintet érjen el. A találkozót követő sajtótájékoztatón Redford kijelentette, reméli, hogy ott lehet Párizsban is, hogy tovább folytassa kampányát.  

A színész Los Angelesben nőtt fel, amikor a város levegője még tiszta volt. “Aztán úgy éreztem, a szennyezés, a felhőkarcolók és az autópályák elvették tőlem a városomat, ezért elköltöztem és felfedeztem magamnak a Sierra Nevadát és a Yosemite Nemzeti Parkot, ahol megismertem a nyers természet szépségét. Eldöntöttem, hogy ez életem része lesz, bármivel is foglalkozom. Ettől kezdve két szenvedélyem, a művészet és a természet között osztottam meg az életemet.”

Magyarországon maga az államfő a klímavédelmi kampány egyik legharcosabb képviselője. Áder János nyomás alá akarja helyezni a párizsi klímacsúcs részvevőit, ezért amerikai mintára elindította az elobolygonk.hu honlapot, ahol az emberek felemelhetik hangjukat a Föld megmentése érdekében. A köztársasági elnök szerint a klímaváltozás és a globális felmelegedés mára az első számú társadalmi és politikai kérdéssé vált.

Mint mondta: a cél az, hogy a párizsi klímacsúcson részt vevő állami, politikai vezetők világos és egyértelmű üzenetet kapjanak, hogy egy ambiciózusabb, elkötelezettebb, nagyobb felelősségről tanúskodó megállapodást hozzanak tető alá, mint amilyen most körvonalazódni látszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik